Britští fanoušci poslali Djokovičovi drsný vzkaz: Naočkuj se, nebo nehraj!

- Jan Vojkůvka

Vyloučením z Australian Open by to skončit nemělo. Alespoň takový názor sdílí většina britských sportovních fanoušků, kteří se zapojili do ankety na stránkách webu Express. Podle jejich mínění by se Novak Djokovič měl naočkovat, pokud chce hrát na nejdůležitějších turnajích světa. V opačném případě by mu mělo být zakázáno cestovat na grandslamové turnaje.

Když bylo Novaku Djokovičovi znemožněno hrát na Australian Open a musel z Austrálie odcestovat, jeho otec okamžitě hlásil, že Novak dostane další šanci vybojovat 21. grandslamový titul na Roland Garros. Jak se ale ukázalo, tak jednoduché to nebude. Ve Francii totiž bylo oznámeno, že v této zemi smí startovat pouze naočkovaní sportovci.

Stejné pravidlo by přitom rádi měli i Britové. V anketě na webu deníku Express, do které se zapojilo více než 40 tisíc lidí, totiž dali zcela jednoznačně najevo, že pokud se Novak Djokovič nenechá naočkovat, neměl by ve slavném All England Clubu startovat!

Takřka 80 % ze 42 111 hlasujících se dokonce vyjádřilo v tom smyslu, že by Djokovič neměl hrát v této sezoně na žádném grandslamovém turnaji, pokud nezmění svůj postoj a nenechá se naočkovat. Pouze 7 689 hlasujících uvedlo, že by Srbovi mělo být umožněno hrát s výjimkou.

V kontextu s tím, nakolik se na sociálních sítích šířila podpora Djokovičovi během jeho boje s australskými úřady před deportací ze země, se jedná rozhodně o zajímavé výsledky. Kromě toho, že se jedná o vcelku podstatný vzorek britské veřejnosti, která si nepřeje neočkovaného Djokoviče na Wimbledonu, se ve výsledcích rozhodně zračí i to, že srbský tenista nepatří ke zrovna nejoblíbenějším tenistům na okruhu a neměly by mu být dávány žádné úlevy.

Djokovič, jenž po deportaci z Austrálie odcestoval domů a následně se vydal do Černé Hory, by se měl na prvním letošním turnaji představit v Dubaji. Na tamní akci mu totiž bude stačit podstoupit negativní PCR test. Pokud ale nezmění svůj postoj a nenechá se očkovat, tak přinejmenším Britové mají o jeho osudu jasno. Nemělo by mu být povoleno hrát na žádném grandslamu, dokud se nenaočkuje.