Pro titul bez ztráty setu! Neskutečný pocit, zářila šampionka Bartyová

- Jan Vojkůvka

Austrálie se dočkala! Po dlouhých 44 letech vyhrála Australian Open domácí tenistka. Ashleigh Bartyová triumfu dosáhla po úctyhodném výkonu, když si pro domácí grandslamový titul dokráčela bez ztráty setu. Ve finále, v němž porazila 6:3, 7:6(2) Američanku Danielle Collinsovou, se navíc vypořádala i se skóre 1:5 ve druhé sadě.

„Je to absolutně neskutečné,“ radovala se na tiskové konferenci světová jednička, která vybojovala v Melbourne svůj třetí grandslamový titul v kariéře a stala se první australskou šampionkou od roku 1978, kdy až na vrchol dokráčela Chris O'Neilová.

„Myslím, že my Australané máme výjimečné štěstí, že jsme grandslamovým národem. Mít možnost hrát doma je opravdu výjimečná a být tu jako šampionka turnaje je skutečně vzrušující,“ podotkla Bartyová, která na cestě za titulem uštědřila hned dva kanáry a ve třech zápasech neprohrála více než dva gemy. Dominantní přitom byla i v dalších duelech a až s Collinsovou se dostala trochu do úzkých.

Jenže ani skóre 1:5 ve druhém setu nedokázalo jízdu Bartyové zastavit. Australská hvězda nejen, že srovnala na 5:5, ale posléze si vynutila i tiebreak a v něm už znovu dominovala.

„Snažila jsem se být agresivnější a upravit pár taktických věcí, jen abych získala dynamiku, kdybychom šli do třetího setu,“ uvedla ke svému comebacku v průběhu druhé sady. „Tenis je zábavná hra s bodovacím systémem, se kterým se věci mohou změnit hrozně rychle. Svým způsobem bylo neuvěřitelné, že jsem dokázala za stavu 1:5 vytěžit z ničeho maximum a celý set otočit.“

„Celých čtrnáct dní jsem cítila, že odvádím skvělou práci. Dokázala jsem vynulovat šance svých soupeřek, a když jsem to nejvíc potřebovala, mohla jsem se spolehnout na svůj servis,“ vyzdvihla své největší zbraně v průběhu celého Australian Open. „Dnes mi podání přitom tolik nešlo a proti jedné z nejlépe returnujících hráček se to málem vymstilo,“ podotkla.

V utkání hnaly Bartyovou za úspěchem zaplněné tribuny, přičemž Collinsová si trochu na bouřlivé australské ochozy postěžovala. Podle světové jedničky však byli diváci úchvatní. „Je úžasné, že jsme měli na finále plný stadion. Bylo to neskutečné. A samozřejmě, hrála jsem doma, v Austrálii. Není tajemstvím, že v zápase proti Američance budu mít větší podporu. Je normální, že diváci fandí domácím hráčům. Pokud bych hrála ve Spojených státech, nebo kdekoli jinde proti někomu domácímu, očekávala bych to samé,“ dodala.

Bartyová, která během kariéry vyhrála také Wimbledon a Roland Garros, si svým prvenstvím v Melbourne ještě více pojistila vedení na čele světového žebříčku. Před druhou Arynou Sabalenkovou aktuálně vede o 2633 bodů.