Soubojem Medveděva s Tsitsipasem cloumaly emoce. Jsi hlupák, řval Rus na rozhodčího

- Jan Vojkůvka

Mohlo to být z tenisového hlediska jedno z nejkvalitnějších utkání na probíhajícím Australian Open. Možnou tenisovou kvalitu však zastínily emoce, které zápasem cloumaly. Důvody, proč k nim došlo, přitom není těžké hádat. Tsitsipas byl z hlediště koučován svým otcem a Medveděv kvůli tomu (opět) neudržel nervy na uzdě.

Světová dvojka se letos v Melbourne už jednou pustila do boje s umpirovým rozhodčím. „Já se nemůžu jít ani vyčůrat a jeho nepotrestáte?“ křičel Medveděv na umpirového rozhodčího během osmifinálového utkání s Maximem Cressym, když jeho soupeř přetahoval limit na servis.

Ve srovnání s tím, co se stalo v pátečním semifinále, to nebylo prakticky nic. Byť ruský favorit zvítězil 7:6(5), 4:6, 6:4 a 6:1, dlouho moc důvodů k radosti neměl.

Tsitsipas se totiž znovu, jako už mnohokrát předtím, dostal do problémů kvůli koučinku. Tentokrát se sice nejednalo o domnělý koučink přes telefon, ale o to horší bylo chování jeho otce a zároveň trenéra, který ke svému synovi vysílal neustále nějaké poznatky a rady. Toho si ostatně v jednu chvíli všimli i rozhodčí a udělili Řekovi varování.

Než však tento nešvar zaznamenali, dlouho jej přehlíželi, a to jak umpirový rozhodčí Jaume Campistol, tak jeho kolegové. Ke konci druhého setu kvůli neustálým snahám o koučink už Medveděvovi ruply nervy. Neustálé mluvení Apostolose Tsitsipase ho rozpalovalo doběla.

Aby si ulevil, vyslal do publika vzkaz sprostým gestem, za což obdržel od rozhodčího varování. Tím odpadly veškeré jeho zabrány. „Zbláznil ses? Za co jako?“ ptal se rozhodčího. „Jeho otec může mluvit během každého míčku? Brácho, ty seš hlupák! Jeho otec snad může mluvit při každém míčku?!“ rozkřičel se.

„Odpovíš mi?!“ byl rozzuřený Medveděv, jehož přehlížení Tsitsipasova koučinku přestalo bavit. „Ach můj bože, ty jsi tak špatný rozhodčí, jak můžeš rozhodovat semifinále grandslamu? Dívej se na mě, když s tebou mluvím! Jemu dej varování,“ řval na Španěla na umpiru.

Po konci druhé sady odešel Medveděv do útrob stadionu, uklidnil se a zápas strhnul na svou stranu. Dočkal se přitom i zmíněného varování soupeře, který si pro změnu po utkání stěžoval na to, že se po něm rozhodčí vozí.

„Zaměřují se na mě už dlouho. Mám pocit, že jsem v minulosti dostal pár varování a rozhodčí od té doby věnují mému boxu neustále pozornost, zatímco soupeřově boxu ji nevěnují nikdy,“ stěžoval si Tsitsipas. „Mám pocit, že jsem obětí tohoto už dlouho.“

„Nemyslím si, že rozhodčí někdy pochopí, že při hře nic neslyším, protože se snažím v mysli číst hru, hledat řešení a vytvářet si taktiku dříve, než začne další výměna. Poslední věc, kterou chci, je, aby mi někdo dával tipy a radil, co bych měl dělat,“ dodal frustrovaný řecký tenista.

Soupeřem Medveděva, který se po utkání rozhodčímu za své chování omluvil, v nedělním finále bude dvacetinásobný grandslamový šampion Rafael Nadal.