Medveděv neudržel nervy a seřval rozhodčího: Já nemůžu jít ani čůrat a jeho nepotrestáte?

- Petr Sumbal

Po tři kola Australian Open platilo, že byl Daniil Medveděv na kurtu ledově klidný, soustředil se výhradně na svůj tenis a soupeře na druhé straně kurtu si nevšímal. V osmifinálovém klání s Maximem Cressym už se však Rus neudržel a ve čtvrtém setu upustil stavidlo svých emocí. „Já se nemůžu jít ani vyčůrat a jeho nepotrestáte?“ láteřil Medveděv, když rozhodčí na upmiru nechal soupeře několik sekund otálet před podáním.

Bylo na něm vidět, že čtvrtý set s velmi dobře hrajícím Maximem Cressym si skutečně nepřál. Do té doby měl zápas i své emoce Daniil Medveděv pod kontrolou, když však 24letý Američan proti všem předpokladům ovládl tiebreak třetího setu, dal Rus poprvé na turnaji naplno průchod svým emocím.

„Já se nemůžu jít ani vyčůrat a jeho nepotrestáte? Na časomíře už byla nula a vy čekáte dalších sedm sekund a neřeknete mu vůbec nic?“ ptal se Medveděv nabroušeně umpirového sudího Renauda Lichtensteina. „Pro koho jsou teda ty pravidla? Kdo je vymyslel?“ křikl ještě směrem na supervisora turnaje s dovětkem, že on teď bude dvacet sekund čekat na lavičce a nikdo s tím nic neudělá.

Povídavou náladu měla světová dvojka i mezi výměnami a tentokrát své výlevy směřoval přímo na Cressyho na druhé straně sítě. „Ten chlap má takové štěstí, to není možné. To už je taková nuda!“ zachytily například Medveděva říkat ruchové mikrofony.

Proč Medveděvovi vlastně ruply nervy? Značný podíl na tom jistě měl v dnešní době už velmi netypický herní styl, který Cressy praktikuje. 70. tenista světa totiž používá klasický styl servis – síť a jeho druhé podání má v podstatě stejnou rychlost, jako to první. Prostě nic, s čím by se Medveděv setkával každý den.

Medveděv si navíc během utkání nechal ošetřovat hýžďový sval, takže dá rozum, že chtěl mít zápas co nejdřív za sebou. Není divu, že vypěnil právě krátce po nezvládnuté dramatické koncovce třetího setu, který ztratil 4:7 v tiebreaku.

Čtvrtou sadu favorit utkání nakonec zvládl v poměru 7:5 a může se tak chystat na čtvrtfinále, ve kterém vyzve světovou devítku z Kanady Félixe Augera-Aliassima, jenž si v osmifinále poradil ve čtyřech setech s Chorvatem Marinem Čiličem.

Ke svému nesportovnímu chování se Medveděv posléze vrátil v pozápasovém rozhovoru s reportérkou Eurosportu Barbarou Schettovou: „Během zápasu jsem trochu bláznil,“ přiznal 25letý tenista. „Choval jsem se jako… nechci říkat jeho jméno. Ale použil jsem trochu jeho styl, pokusil jsem se dostat soupeři do hlavy,“ narážel Medveděv pravděpodobně na známého bouřliváka Nicka Kyrgiose. „Soupeř si třeba mohl pomyslet: ‚Co to ten Medveděv povídá?‘ a pak pokazit pár úderů,“ popsal Medveděv svou taktiku, jíž se pokoušel nalomit psychiku soupeře.

„Nejsem spokojený s tím, jak jsem se na kurtu dnes choval. Ale hlavní je, že jsem dokázal pořád bojovat a postoupit,“ uzavřel s úsměvem Medveděv.