Sedmnáctiletá Palicová si zahrála premiérové finále. V Antalyi zůstala těsně pod vrcholem

- Jan Vojkůvka

Talentovaná Barbora Palicová vstoupila do nové sezony nejlepším možným způsobem. Sedmnáctiletá česká tenistka na turnaji v turecké Antalyi vybojovala své první finále mezi profesionálkami. Ma pomyslnou třešničku však nakonec nedosáhla. V nedělním souboji podlehla dvacetileté Hurricane Blackové 0:6, 4:6.

Palicová, která figuruje na výtečném 21. místě juniorského žebříčku ITF a mezi juniorkami posbírala v minulé sezoně jeden singlový a dva deblové tituly, se mezi dospělými tenistkami prosadila tento týden do svého vůbec prvního finále.

Hráčka, jež zkouší štěstí mezi profesionálkami od roku 2020, byla doposud nejdále v semifinále na turnaji v Káhiře, kde hrála loni v květnu. K tomu si připsala i dvě čtvrtfinále v Šarm aš-Šajchu a Milovicích, rovněž v minulé sezoně.

Tento týden v Antalyi ovšem předváděla výborné výkony. Soupeřkám uštědřila dva kanáry, v semifinále s Ruskou Děmidovovou ztratila dokonce jen jeden gem a vysloužila si možnost nastoupit do nedělního souboje o titul.

Proti Američance Hurricane Blackové, jež figuruje na žebříčku WTA o takřka 300 míst výše než Palicová, však nakonec neuspěla. Po úvodním setu, kdy schytala nepopulárního kanára, se sice herně zvedla a dokonce po ztrátě servisu dokázala za stavu 3:5 soupeřku rebrejknout a snížit na 4:5. V desáté hře ale znovu neuhájila servis a musela se před Blackovou sklonit.

Postupem do premiérového finále si Palicová polepší i ve světovém žebříčku. Její body budou připsány po skončení Australian Open a poprvé v kariéře pronikne do osmé stovky světa.

Antalya Series (ženy, TUR, 15 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
Hurricane Tyra Blacková (USA, 518.) – BARBORA PALICOVÁ (818.) 6:0, 6:4