Oklepala se z kanára a odvrátila sedm mečbolů. Krejčíková si po velkém obratu zahraje o titul

- Filip Lefenda

Obrovské drama se šťastným koncem má za sebou na turnaji WTA 500 v Sydney Barbora Krejčíková. Světová čtyřka se při svém třetím letošním vystoupení dokázala oklepat z kanára a skolila po velkém obratu ve třech setech Estonku Anett Kontaveitovou 14:12 skrze rozhodující tiebreak. Na cestě za vítězstvím odvrátila česká jednička rovnou sedm mečbolů.

Brněnská rodačka vstoupila do utkání hodně vlažně. Hned v úvodním gemu si sice na příjmu vypracovala tři brejkboly, ani jeden ale nevyužila, stejně jako další z páté hry. To Kontaveitová byla při využívání brejkových možností stoprocentní. Krejčíkové uzmula všechna tři podání a nadělila jí za necelou půlhodinu kanára.

Druhý set už byl o poznání vyrovnanější. Krejčíková hned v prvním maratonském gemu nevyužila na returnu vedení 40:0 a další brejkbol zahodila přes shodu. Češka ale oproti předešlému dějství výrazně zlepšila hru na podání. Další dva brejkboly byly k vidění za stavu 4:4. Po tom druhém už se Krejčíková konečně mohla radovat z prolomeného servisu protivnice a svůj lup následně potvrdila na servisu.

Duel tak dospěl do rozhodujícího setu, který byl ze všech nejdelší – trval hodinu a čtvrt. Krejčíková šla po brejku ze třetího gemu do vedení 2:1, Kontaveitová ovšem ihned oplácela stejnou mincí. Pod tlakem se octla vítězka posledního Roland Garros za stavu 5:6, kdy musela na servisu odvracet tři mečboly. Šestadvacetiletá Češka si ale rozhodující tiebreak ujít nenechala.

V tom Krejčíková neproměnila za stavu 6:4 dvě možnosti na ukončení zápasu. Následně se skóre přelévalo z jedné strany na druhou. Krejčíková nevyužila další dva mečboly, Kontaveitová dokonce čtyři. Zkrácená hra postupně dospěla za stavu 12:12 až ke čtvrtému střídání stran. A po něm už přišlo rozuzlení. Krejčíková po sedmi odvrácených mečbolech Estonky svou pátou šanci završit duel proměnila, a zvítězila tak v epickém klání za dvě a půl hodiny 0:6, 6:4 a 7:6(12).

„Byl to opravdu skvělý zápas. Myslím, že jsme obě předvedly fantastický tenis. Bylo to velmi těsné a já jsem velice ráda, že jsem koncovku dokázala hlavou ustát lépe a zápas vyhrála,“ libovala si na tiskové konferenci Krejčíková. Ta si o první letošní trofej zahraje v sobotu proti Španělce Badosaové, s níž v loňských dvou soubojích neuhrála ani set.

„Čekala jsem, že to bude těžké. Vím, že Anett hraje opravdu výborně a je velmi agresivní. Snažila jsem se bojovat o každý míč. Abych zápas otočila, musela jsem rapidněji změnit svůj herní styl. Začala jsem hrát agresivněji, bez toho by mi míče nadále zabíjela,“ popsala své dojmy nasazená trojka.

„Při jejích mečbolech už jsem se jen plně soustředila na to, jak získat bod a výměnu vyhrát,“ dodala Krejčíková, jež Kontaveitové oplatila porážku z listopadového Turnaje mistryň.

Sydney Tennis Classic (ženy, AUS, 703 580 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (4.) – Anett Kontaveitová (EST, 7.) 0:6, 6:4, 7:6(12)