Jak moc Djokovič lhal? Nepřiznaná cesta do Španělska či podivný test na covid

- Jan Vojkůvka

Nad osudem Novaka Djokoviče nadále visí otazníky. Stále totiž hrozí, že bude z Austrálie deportován. Uškodit mu mohou i některé nepravdy, kterých se podle všeho dopustil. Úřady totiž vyšetřují, zda Srb vyplnil pravdivě příletové formuláře. Na jejich stanovisko čeká i australský ministr pro imigraci Alex Hawke, jenž má moc k tomu, aby Djokovičovo vízum opětovně zrušil.

Pondělní vítězství u soudu přineslo obrovskou radost Novaku Djokovičovi, jeho blízkým i všem fanouškům světové jedničky. Vízum bylo obnoveno a idol mnoha začínajících tenistů si mohl konečně v Melbourne poprvé zatrénovat. Záhy se ovšem ukázalo, že dílčí vítězství ještě nic neznamená.

Alex Hawke, australský ministr pro imigraci, totiž ještě může uplatnit svou osobní moc a Djokovičovi jeho obnovené vízum znovu zrušit a přinutit jej k vycestování ze země. K tomu může využít zákon o imigraci a konkrétně článek 133C(3). Hrozba, že tak skutečně učiní, je přitom hodně velká.

Jak se totiž ukázalo, existuje spousta nesrovnalostí, které mohou Djokovičovi uškodit. Ta největší přitom paradoxně není ani problémová zdravotní výjimka, na základě které Srb do Austrálie přicestoval.

V příletovém formuláři totiž Djokovič uvedl, že 14 dní před příletem do Austrálie, kde přistál 6. ledna, nikam necestoval. Djokovič se však vypravil ze Srbska do Španělska, kde se připravoval na svou australskou misi v horkém a slunečném prostředí, tedy stejném, jaké panuje v Melbourne.

Djokovič se sice při letištní kontrole hájil, že cestovní doklady za něj vyplňoval australský tenisový svaz, ale to nemusí jako polehčující okolnost stačit. Právě tímto problémem se nyní zabývají federální úřady v Austrálii, a nejspíš na výsledek jejich vyšetřování čeká i Hawke. Ministr tak prozatím odložil rozhodnutí o Djokovičově osudu na středu.

Problémový test na covid
Otazníky se ale vznáší i nad udělenou zdravotní výjimkou pro Novaka Djokoviče. Světová jednička totiž měla být pozitivně testována na covid 16. prosince a kvůli této nákaze jí byla zdravotní výjimka udělena. I tato skutečnost má ovšem své trhliny.

I když se oprostíme od faktu, že žádosti o zdravotní výjimky měly být zaslány do 10. prosince, existují spekulace, že se Srb covidem v daném termínu nenakazil. Hned následující den po údajném pozitivním testu se totiž v Bělehradě zúčastnil akce dětských tenistů a také zveřejnil fotografie z odhalení svých poštovních známek.

Deník Der Spiegel navíc přišel v této kauze se zajímavými zjištěními. Podle Maxe Hoppenstedta měl Djokovič pozitivní test na covid až 26. prosince, což má dokládat tzv. Unix timestamp, tedy časové razítko pro digitální verzi jeho pozitivního testu (dá se nalézt při načtení QR kódu ve výsledném odkazu na webovou stránku, pozn. redakce).

Záhadou však je, že oficiálně u jeho pozitivního testu figuruje datum 16. prosince. Do databáze tak byl výsledek tohoto testu zaveden až o deset dní později! Přičemž Djokovičův negativní test z 22. prosince, který rovněž doložil u federálního soudu, má toto časové razítko na datum 22. prosince.

Aby toho nebylo málo, tak navíc ID odebíraného vzorku z pozitivního testu je vyšší než ID z negativního vzorku. To znovu nahrává tomu, že 16. prosince žádný pozitivní test na covid Djokovič neabsolvoval a opět to naznačuje, že jeho verze nemusí být úplně pravdivá. Dokumenty i s QR kódy můžete nalézt v oficiální dokumentaci k pondělnímu soudu.

Djokovičově verzi přitom nepomůže ani situace z tiskové konference jeho rodiny, na které jeho nejbližší odmítli odpovědět na otázku týkající se pozitivního testu na covid a raději setkání s novináři ukončili.

V tuto chvíli je jisté pouze to, že ať už Djokovič lhal nebo mluvil pravdu, svůj osud nemá zcela ve svých rukách. Jestli se představí na letošním Australian Open je nadále ve hvězdách.