Největší vítězství kariéry, raduje se Djokovičova matka. Jeho bratr spěšně tiskovku ukončil

- Jan Vojkůvka

Úspěšný soud Novaka Djokoviče v Austrálii bedlivě sledovali i jeho krajané v Srbsku, a to pochopitelně včetně jeho nejbližších. Na tiskové konferenci po uznaném odvolání Dijana Djokovičová uvedla, že se jedná o největší vítězství synovy kariéry. Záhy však bylo setkání s novináři ukončeno jeho bratrem Djordjem, který odmítl odpovědět na otázku týkající se Novakova pozitivního testu na covid.

„Díky bohu, že Bůh stále existuje a stále existuje spravedlnost, která dnes zvítězila,“ radovala se Dijana Djokovičová po úspěšném odvolání svého syna, který byl propuštěn z detenčního hotelu. „Myslím, že tohle je největší vítězství v jeho kariéře. Je větší, než kterýkoli z grandslamů,“ podotkla.

Na tato slova následně navázal Djordje Djokovič, bratr Novaka. „Novak je volný. Před pár okamžiky trénoval na tenisovém kurtu,“ oznámil v Srbsku novinářům. „Odjel do Austrálie hrát tenis, pokusit se vyhrát další Australian Open a získat rekord, za kterým se tolik let honí,“ řekl k šanci na zisk rekordního 21. grandslamového titulu.

Djordje zároveň odmítl kritiku, která se snesla na hlavu jeho bratra poté, co získal zdravotní výjimku pro cestu do Austrálie. Djokovič je totiž neočkovaný a bez této výjimky, která nakonec byla i důvodem ke zrušení jeho víza a nutnosti pondělního soudu, by do Austrálie vůbec nesměl odletět.

„Novak je sportovec, je to nejlepší tenista všech dob. Vše, co ve svém životě podporuje, je žít podle svých zásad a ideálů. Už mnoho let je označovaný různými způsoby, ale vždy podporoval svobodu volby. A to je vše, nic jiného,“ odmítl negativní hlasy z Austrálie i od další části tenisových příznivců.

Celá tisková konference se však v takto přátelském duchu nenesla. Kontroverzní bylo zejména její spěšné ukončení, protože ne všechny otázky byly Djokovičově rodině příjemné. Djokovičovi totiž byli dotázáni také na Novakův pozitivní test na covid z 16. prosince.

Na základě tohoto pozitivního testu měl totiž Srb obdržet od australských lékařských týmů zmíněnou zdravotní výjimku. Pokud se oprostíme od toho, že tento pozitivní test přišel až 16. prosince, přičemž žádosti o zdravotní výjimky měly být podány do 10. prosince, novináře zajímalo, jak mohl na covid pozitivní Djokovič předávat o den později trofeje srbským dětem v Bělehradě. Zároveň v tento den zveřejnil fotografie z ceremoniálu při odhalení jeho poštovních známek.

Na otázku, jak se mohl těchto akcí po pozitivním testu zúčastnit, však jeho rodina neodpověděla. Jeho bratr Djordje se podle informací pouze ironicky pousmál a oznámil, že tisková konference je ukončena.

Jak sága kolem Novaka Djokoviče dopadne však není v tuto chvíli vůbec jisté. Podle nejnovějších informací jej totiž může ministr pro imigraci Alex Hawke vyhostit na základě článku 133C(3) zákona o imigraci.