Adelaide International: Kvitová začne proti divoké kartě. V akci budou i Veselý a Bouzková

- Marek Bartošík

Prvním větším turnajem nové sezóny na ženském okruhu bude akce kategorie WTA 500 v australském Adelaide (od 2. ledna). Roli nejvýše nasazené účastnice plní světová jednička Ashleigh Bartyová. Petra Kvitová, která je alespoň prozatím jedinou Češkou v hlavní soutěži dvouhry, se v prvním kole střetne s domácí divokou kartou Priscillou Honovou. Marie Bouzková naskočí už do dvoukolové kvalifikace. V mužské části turnaje (kategorie ATP 250) se představí česká jednička Jiří Veselý.

Na podniku Adelaide International 1 mělo původně startovat o poznání více českých tenistek, Karolínu Plíškovou, Markétu Vondroušovou a Barboru Krejčíkovou ale nakonec na „pětistovce“ neuvidíme.

Naopak připravena na vstup do nového ročníku je světová sedmnáctka Petra Kvitová, jež dostala na úvod přívětivý los v podobě 263. tenistky žebříčku Priscilly Honové. Hráčky se střetnou poprvé.

Jestliže dvojnásobná wimbledonská šampionka potvrdí roli velké favoritky, narazí v osmifinále buď na Španělku Paulu Badosaovou (8.), nebo na Bělorusku Viktorii Azarenkovou (27.). Badosaová a Azarenková se mimochodem utkaly ve finále loňského turnaje v Indian Wells, po obrovské bitvě tehdy uspěla Badosaová (7:6, 2:6, 7:6).

Už v kvalifikaci zahájí své tažení nejvýše nasazená Marie Bouzková (90.), jejíž první protivnicí bude Američanka Francesca Di Lorenzová (201.). Pokud Bouzková uspěje, změří ve finále kvalifikace síly s vítězkou souboje mezi Ruskou Annou Blinkovovou (154.) a Rumunkou Irinou Fetecauovou (211.).

Bouzková by se měla v Adelaide zúčastnit i čtyřhry po boku krajanky Lucie Hradecké. Usměvavé české duo loni ovládlo dva turnaje WTA (Birmingham, Praha) a na dvou grandslamech se probojovalo do čtvrtfinále (Wimbledon, US Open).

V mužské části turnaje bude nasazenou jedničkou francouzský šoumen Gaël Monfils (21.). Jediný český účastník Jiří Veselý (83.) zkusí v první rundě vyzrát na nasazenou šestku Američana Tommyho Paula (43.), s nímž má vzájemnou bilanci 1:1.

Veselý se zapojí také do čtyřhry, kde bude jeho parťákem Američan Alex Lawson. Na úvod je čekají Filipínec Treat Huey a Dán Frederik Nielsen.

Los akce WTA Adelaide International 1 naleznete zde.
Los akce ATP Adelaide International 1 naleznete zde.