Nehodlá usnout na vavřínech. Doufám, že rok 2022 bude nejlepším v kariéře, touží Zverev

- Jan Vojkůvka

Německý tenista Alexander Zverev prokázal v minulé sezoně, že mu pomyslný vlak rozhodně neujíždí. Ač po skvělých výkonech v letech 2017 a 2018 neprožil dva úplně nejvydařenější roky, v uplynulém ročníku prožil doposud nejlepší sezonu v kariéře a vrátil se na post světové trojky. Rozhodně však na vavřínech usnout nehodlá a touží rok 2022 přetavit v životní ročník.

Čtyřiadvacetiletý Zverev byl v uplynulé sezoně jediným hráčem, jemuž se povedlo vyhrát hned dva turnaje Masters, když si podmanil akce v Madridu a Cincinnati. V srpnu oslavil zisk zlaté olympijské medaile na hrách v Tokiu, k tomu si připsal tituly na turnajích v Acapulcu a Vídni... A celou sezonu zakončil triumfem na Turnaji mistrů, který vyhrál podruhé v kariéře (poprvé slavil v roce 2018).

Německý hráč navíc dokázal postoupit do semifinále na Roland Garros a US Open, zahrál si také čtvrtfinále na Australian Open a v rámci sezony byli lepší pouze Novak Djokovič a Daniil Medveděv. Byť mu pomyslná třešnička na dortu v podobě zisku grandslamového titulu znovu utekla, na své výkony si prakticky nemůže stěžovat.

A hodlá ze své formy těžit i v sezoně nadcházející...

„Po tom, jak špatný jsem měl rok 2019, jsem doufal, že to mohu změnit. Že mohu dělat věci trochu jinak. Byl jsem hodně mladý a nejspíš jsem nevěděl, jak se vypořádat s velkými tituly,“ vrátil se ve vzpomínkách k nepříliš úspěšné sezoně, ve které tehdy nedokázal navázat na triumf na ATP Finals. „Bylo mi jen 21 let. Teď cítím, že jsem trochu jiný hráč a jiný člověk.“

„Vím, jak se o trochu lépe vypořádat s tlakem, mám více zkušeností na kurtu i mimo něj,“ pokračoval německý hráč, jenž po zisku pěti titulů na okruhu ATP v roce 2021 věří, že své výkony dokázal stabilizovat natolik, že bude útočit na příčky nejvyšší a prožije životní sezonu.

„Po olympiádě jsem hrál skvělý tenis. Doufám, že si dokážu formu udržet i v roce 2022, a že to bude nejlepší sezona mé kariéry,“ dodal bojovně. Ročník započne spolu se svými spoluhráči v týmovém ATP Cupu, který startuje už v sobotu.