Covid dál narušuje plány tenistů. V izolaci skončila i světová jedenáctka Pavljučenkovová

- Jan Vojkůvka

Virus covid-19 dělá na přelomu let 2021 a 2022 starosti stále více hráčům z popředí obou profesionálních okruhů. Kromě toho, že kvůli pozitivním testům musí přerušit přípravu na novou sezonu, v mnohých případech přichází i o šanci absolvovat přípravné turnaje před Australian Open. To se nyní týká i ruské hvězdy a světové jedenáctky Anastasie Pavljučenkovové, která byla pozitivně testována po příletu do Austrálie.

Pavljučenkovová dopadla podobně jako Denis Shapovalov, jenž byl pozitivně testován minulý týden po příletu do Sydney a pravděpodobně tím přišel o účast na ATP Cupu. Pavljučenkovovou stejná smůla potkala v Melbourne, kde měla nastoupit v pondělí do turnaje v Melbourne, avšak kvůli pozitivnímu testu bude muset úvodní akci sezony vynechat.

V ohrožení přitom může být i její účast na Australian Open, pokud nebude mít po deseti dnech v izolaci výsledky dalších testů negativní. Přinejmenším jí však covid významně narušil přípravu na začátek sezony.

„Byla jsem plně naočkována a připravovala se na začátek sezony v Dubaji. Žijeme ale ve velmi složité a nepředvídatelné době,“ napsala Ruska na sociálních sítích. „Nyní jsem v absolutní izolaci v určeném hotelu a dodržuji veškeré bezpečnostní protokoly pod dohledem lékařů. Na kurty se vrátím až to bude pro všechny bezpečné.“

Pavljučenkovová, která v minulé sezoně dokráčela až do finále Roland Garros a vystoupala na 11. místo světa, není spolu se Shapovalovem jediná, komu covid výrazně narušil plány. Po příletu do Austrálie skončil v karanténě také Argentinec Federico Coria, který tím přišel o možnost reprezentovat svou zemi na ATP Cupu.

Pozitivně testováni na covid-19 byli v uplynulých dnech i další hráči, kterým nemoc narušila přípravu. Postiženi jsou Andrej Rubljov, Belinda Bencicová, Benoit Paire, Andy Murray, Taylor Fritz či Daniel Evans. Naopak negativní testy mají po předchozí pozitivitě Rafael Nadal a Ons Džabúrová, kteří se mohou vrátit do tréninku a vyrazit na první turnaje sezony.

Otázkou ovšem je, jak turnaje v Austrálii proběhnou. Tato země byla dlouho premiantem v boji s covidem-19, ale v posledních týdnech dochází k raketovému vzestupu pozitivních testů, a to i přes masivní očkovací kampaň. Prozatím stále platí, že všechny turnaje budou odehrány i za přítomnosti publika, jenže vše se může hodně rychle změnit.