Ceny ATP: Federer po čtyřicáté! Slaví také Nadal, Djokovič, Karacev či Daniell

- Marek Bartošík

Na mužském okruhu ATP se udělovala ocenění za sezónu 2021. Stejně jako mnohokrát v předchozích letech se dočkali všichni tři členové tzv. „Velké trojky“, tedy Novak Djokovič (hráč roku), Rafael Nadal (sportovní chování) a Roger Federer (nejoblíbenější hráč u fanoušků). Aslan Karacev se může radovat z ceny za největší zlepšení, Jenson Brooksby je nováčkem roku, Mackenzie McDonald získal ocenění za comeback. Asociace ATP rozhodla také o nejlepších turnajích této sezóny (Indian Wells, Vídeň a Dauhá).

Počtvrté v řadě a celkově popáté se stal Rafael Nadal recipientem prestižního ocenění Stefan Edberg Sportsmanship Award, které uděluje ATP za příkladné chování na kurtu i mimo něj. Třináctinásobný šampion Roland Garros získal tuto cenu poprvé v roce 2010.

Ještě delší sérii, čítající devatenáct triumfů za sebou, drží Roger Federer v anketě o nejpopulárnějšího tenistu mezi fanoušky. Osminásobný wimbledonský vítěz vládne této kategorii od roku 2003, před ním uspěli Marat Safin (2001, 2002) a Gustavo Kuerten (2000). Legendární Švýcar má nyní na kontě už 40 cen ATP (devatenáct za popularitu, třináct za sportovní chování, pět za hráče sezóny, dvě za humanitární činnost a jednu za comeback).

Nejoblíbenějším deblovým párem jsou za letošní rok Francouzi Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut, tedy šampioni z Roland Garros, Queen’s Clubu a Turnaje mistrů.

Podle očekávání se dostalo také na světovou jedničku Novaka Djokoviče, jenž je stejně jako v letech 2011, 2012, 2014, 2015, 2018 a 2020 hráčem roku. Rekordní sedmý vavřín si vysloužil především grandslamovými tituly z Australian Open, Roland Garros a Wimbledonu. Deblovým párem sezóny jsou Chorvati Nikola Mektič a Mate Pavič, kteří letos ovládli devět turnajů včetně Wimbledonu.

Trenérem roku je Argentinec Facundo Lugones, který pomohl svému svěřenci Britovi Cameronu Norriemu ke skoku ze 74. na 12. místo v žebříčku ATP. Norrie pod vedením Lugonese získal tituly v Los Cabos a Indian Wells, kromě toho si zahrál čtyři další finále.

Rus Aslan Karacev se dočkal ceny pro hráče s největším zlepšením, když poskočil za kalendářní rok ze 112. na 18. příčku (zkraje listopadu byl dokonce světovou patnáctkou). Rodák z Vladikavkazu letos ovládl turnaje v Dubaji a Moskvě, na Australian Open dokráčel z kvalifikace až do semifinále. Na antuce v Bělehradě skolil domácího favorita Novaka Djokoviče a prohrál až v napínavém finále s Matteem Berrettinim.

Ocenění za nováčka roku patří Jensonovi Brooksbymu. Jednadvacetiletý Američan letos opanoval tři challengery, na turnaji ATP v Newportu si zahrál finále, ve Washingtonu a Antverpách se probil do semifinále a na grandslamovém US Open do osmifinále. Zatímco sezónu zahajoval jako 310. tenista žebříčku, nyní okupuje 56. pozici.

Comeback roku předvedl podle zástupců ATP Američan Mackenzie McDonald, jenž se po operaci zadního stehenního svalu v červnu 2019 vypracoval ze třetí stovky rankingu na aktuální 55. místo.

Novozélandský deblista Marcus Daniell je nejnovějším držitelem ceny Arthura Ashe za humanitární činnost.

Jasno je také o turnajích roku, jimiž se v jednotlivých kategoriích staly Indian Wells (ATP Masters 1000, posedmé), Vídeň (ATP 500, poprvé) a Dauhá (ATP 250, počtvrté).