Bitva Britů mezi Angličany a Skoty se odkládá. Na vině je mutace omikron

- Jan Vojkůvka

Pikantní utkání série Battle of the Brits, či Bitva Britů, se před letošními Vánoci neuskuteční. Plány na dvoudenní turnaj zhatilo prudké zhoršení epidemiologické situace ve Velké Británii, kde se začala šířit mutace covidu nazvaná omikron. Kdy se Bitva Britů uskuteční je v tuto chvíli ve hvězdách.

Informaci o odložení předvánočního souboje Angličanů se Skoty přinesl elitní skotský deblista Jamie Murray, který je zároveň turnajovým ředitelem. „Pochopitelně je to obrovské zklamání pro nás všechny, co jsme tuto událost organizovali, pro hráče samotné, a především pro fanoušky, kteří chtěli přijít a sledovat nás v akci,“ uvedl.

„Andy (Murray) a já, všichni hráči jsme z toho zdrcení, ale některé věci jsou zkrátka větší než tenis. Nejvíc záleží na tom, aby všichni zůstali v bezpečí,“ podotkl k důvodům, které přiměli pořadatele Bitvu Britů odložit. Na vině je další vlna covidu, tentokrát kvůli prudce se šířící variantě omikron, o níž se původně objevovali zmínky, že by mohla způsobovat pouze vážnější virózy, ale poslední údaje hovoří o tom, že by mohla být stejně nebezpečná jako mutace delta.

Dvoudenní turnaj se měl konat ve skotském Aberdeenu. V úterý a ve středu 21. a 22. prosince se měli na straně Skotska představit bratři Andy a Jamie Murrayovi, Cam Norrie a Jonny O'Mara. Na straně Anglie pak měli nastoupit Jack Draper, Dan Evans a deblisté Joe Salisbury a Neal Skupski.

Podle Jamieho Murrayho, bývalé světové jedničky ve čtyřhře, se Battle of the Brits ve formátu, jaký byl naplánován na příští týden, uskuteční v roce 2022. Fanoušci ostrovních tenistů tak o souboj Anglie a Skotska nepřijdou.