České hvězdy znají svůj lednový program. Kde zahájí sezonu Plíšková, Krejčíková a spol.?

- Petr Sumbal

Sezona 2022 odstartuje tradičně v Austrálii a my už známe obsazení prvních turnajů v Adelaide a v Melbourne. České hvězdy Karolína Plíšková, Barbora Krejčíková a Petra Kvitová odstartují nový ročník stejně jako drtivá většina světové špičky v Adelaide, Tereza Martincová s Kateřinou Siniakovou jsou přihlášeny na turnaj v Melbourne.

Zatímco loňský začátek sezony byl velmi pozvolný a v ženském kalendáři se v lednu nacházel jediný turnaj, letošek bude naopak už v prvním měsíci roku turnaji nabitý k prasknutí. V týdnu od 3. ledna mají ženy na výběr hned ze tří podniků, o týden později se pak budou konat další dva turnaje a lednový blok australských turnajů pak vyvrcholí od 17. ledna prvním grandslamem sezony Australian Open.

Hned úvodní turnaj sezony 2022, podnik kategorie WTA 500 v Adelaide, bude pořádně našlapaný, na turnaj je přihlášeno devět žen z elitní světové desítky, chybět bude pouze Estonka Anett Kontaveitová, jež si prodlouží přestávku po náročném závěru letošního roku.

V čele hvězdného startovního pole v Adelaide bude domácí světová jednička Ashleigh Bartyová, která hrála naposledy soutěžní zápas v září letošního roku na US Open. České tenistky Plíškovou, Krejčíkovou a Kvitovou čeká pořádně silná konkurence.

Ve stejném termínu se budou hrát hned dva turnaje WTA 250 v Melbourne, kde je zatím přihlášeno dvacet hráček ze světové padesátky. Největšími lákadly pro fanoušky zde budou grandslamové vítězky Japonka Naomi Ósakaová, Rumunka Simona Halepová a Britka Emma Raducanuová, nejlépe postavenou hráčkou na žebříčku je světová jedenáctka Anastasia Pavljučenkovová z Ruska. Rozdělení přihlášených hráček mezi oba chystané turnaje proběhne v týdnu od 27. prosince. Z českých tenistek budeme v Melbourne moci sledovat Martincovou a Siniakovou.

Letos se českým tenistkám vstup do sezony výsledkově příliš nevydařil, světlou výjimkou byla pouze Markéta Vondroušová a její účast v semifinále na Yarra Valley Classic v Melbourne. Letos ovšem Vondroušová bude minimálně na úvodním turnaji sezony scházet, stejně jako Karolína Muchová. Věřme, že začátek příštího roku bude z českého pohledu o něco povedenější.

Také muži odstartují novou sezonu v Austrálii, česká jednička Jiří Veselý začne v týdnu od 3. ledna na turnaji ATP 250 Adelaide, kde by měl roli nasazené jedničky plnit Francouz Gaël Monfils. Současně se bude hrát turnaj ATP 250 v Melbourne, jehož největší hvězdou bude Rafael Nadal. Většina světové špičky pak bude reprezentovat své země v týmové soutěži ATP Cup.