ATP Cup 2022: Ve startovní listině figuruje 18 hráčů z Top 20 včetně Djokoviče

- Marek Bartošík

Zostra začne nová sezóna 2022 na mužském tenisovém okruhu. Na ATP Cup, který se uskuteční v termínu 1.–9. ledna v Sydney, se přihlásilo hned 18 hráčů z Top 20 singlového žebříčku. Mezi nimi je i světová jednička Novak Djokovič, jenž by tak nakonec měl být očkovaný proti covidu. Ve startovním poli se nacházejí také druhý hráč žebříčku Daniil Medveděv, vítěz Turnaje mistrů Alexander Zverev či finalista Roland Garros Stefanos Tsitsipas. Naopak chybí Rafael Nadal a Roger Federer.

Poprvé čtyřiadvacet, podruhé dvanáct a potřetí šestnáct týmů. Soutěž zvaná ATP Cup se opět dočkala změny počtu účastníků. Patnáct národních výběrů si zajistilo účast díky postavení jejich nejlepšího tenisty v žebříčku, poslední místo obsadili Australané, tedy držitelé divoké karty.

Pořadatelé rozdělili účastníky do čtyř skupin po čtyřech týmech, do semifinále postoupí pouze vždy vítězové dané skupiny.

Elitní tenisté budou v Sydney bojovat o finanční odměny v celkové výši 10 milionů amerických dolarů, do žebříčku ATP můžou získat nejvýše 750 bodů ve dvouhře a 250 bodů ve čtyřhře.

Seznam přihlášených budí respekt, kromě Djokoviče, Medveděva, Zvereva a Tsitsipase v něm nechybí třeba Andrej Rubljov, Matteo Berrettini, Casper Ruud, Hubert Hurkacz, Jannik Sinner, Félix Auger-Aliassime, Cameron Norrie, Roberto Bautista Agut a Dominic Thiem, který se vrátí na okruh po půlroční pauze způsobené zraněním zápěstí.

Na skromné listině absentujících nalezneme spolu s Federerem a Nadalem ještě Gaëla Monfilse.

Premiérové vydání turnaje v roce 2020 ovládli Srbové, letos se z trofeje radovali Rusové. Oba týmy by měly patřit k favoritům i pro ročník 2022.

Složení skupin ATP Cupu 2022:
A: Srbsko, Norsko, Chile, Španělsko
B: Rusko, Itálie, Rakousko, Austrálie
C: Německo, Kanada, Velká Británie, USA
D: Řecko, Polsko, Argentina, Gruzie