Mám vše ve svých rukou, věří Djokovič před finále. Murray odráží kritiku fanoušků

- Jan Vojkůvka

Pokud vyhraje, vrátí se Novak Djokovič na první místo světového žebříčku. Pokud prohraje, zůstane nadále světovou dvojkou za Britem Andy Murrayem. Scénář, který byl očekávaný od začátku Turnaje mistrů, se naplnil a o trůnu rozhodne poslední zápas sezony.

Srbský tenista už před začátkem londýnského turnaje podotýkal, že vše má ve svých rukou a nemusí se nijak zabývat tím, jak hrají soupeři. Jediný způsob, jak se letos vrátit na trůn, je ovládnout Turnaj mistrů. A Djokovič toho může dosáhnout popáté v řadě. Navíc je ve výborném herním rozpoložení, v semifinále smetl Nišikoriho dvakrát 6:1.

Nejlepší výkon na turnaji přišel v pravý čas,“ řekl Djokovič na tiskové konferenci. „Cítil jsem se skvěle, byl jsem koncentrovaný, vyšel mi začátek, měnil jsem rytmus, diktoval hru. Ale Kei neodehrál svůj nejlepší zápas, pravděpodobně byl trochu unavený,“ podotkl.

Nyní na Djokoviče čeká souboj titánů s Andym Murraym. Brit má za sebou velmi náročné semifinálové utkání, Kanaďana Raonice udolal až po třech setech v tiebreaku rozhodujícího dějství. Djokovič v tom však výhodu nevidí. „Jsem si jistý, že i když odehrál několik dlouhých zápasů v posledních dnech, tak nebude pociťovat únavu. Je ve velmi dobré kondici,“ myslí.

Ale jak jsem řekl už před turnajem, vše mám ve svých rukou,“ věří Djokovič. „Zaměřuji se jen na sebe, na budování své hry a udržení vysoké úrovně během každého zápasu. Nemůžete mu upřít (Murraymu) nic, co dokázal v posledních čtyřech, pěti měsících. Zaslouží si být v této situaci. Myslím tím, že je první na světě a to si zaslouží. Vyhrál přes dvacet zápasů v řadě,“ upozorňuje Srb, který si je vědom toho, že zápas to rozhodně nebude snadný.

Murray odráží kritické hlasy

Společně spolu hráli naposledy ve finále Roland Garros. Od té doby vzájemný souboj Djokoviče s Murraym k vidění nebyl. A sám Brit nehodlá vymýšlet nijak složitou taktiku. „Pokud chcete vyhrát nad Novakem, porazit ho, musíte prostě porazit hráče, který proti váým stojí. Více udělat ani nemohu. Tento týden jsem porazil tři hráče z elitní pětky na světě,“ poukazuje Murray a záhy vysvětluje, v čem je jeho pozice momentálně nejnáročnější. Kritika, jež se na něho snesla poté, co směřoval k trůnu světové jedničky bez toho, aby musel čelit nejlepším z nejlepších, ho dost ranila. „Někteří lidé nebyli rádi, že jsem neporážel hráče z první pětky. Pak to byli dva nejlepší hráči, pak světová jednička. Vždy je něco, co děláte špatně,“ svěřuje se s tím, jak na něho doléhala v posledních měsících kritika, že v cestě za prvním místem na světě nehrál proti Djokovičovi.

Když to není Novak, tak Roger je zraněný nebo Rafa je zraněný. Můžete porazit jen toho, kdo stojí proti vám. To jsem v posledních několika měsících udělal,“ dodává Murray

Nyní dokazuje, že proti těm nejlepším hrát umí. A korunovat to může výhrou nad Djokovičem.