Davis Cup: O vítězství si to rozdají favorizovaní Rusové s Chorvaty

- Redakce

Tenisový rok 2021 zakončí finálové utkání Davisova poháru mezi Ruskem a Chorvatskem. Obě země budou usilovat o své třetí daviscupové vítězství v historii, zatímco Rusové byli už před turnajem pasování na hlavní favority, účast chorvatského týmu ve finále je mírným překvapením. Kdo se bude nakonec v Madridu radovat z triumfu?

Oba týmy se do madridského finále dostaly odlišným způsobem. Zatímco Rusové stavějí svůj úspěch na neuvěřitelně silném tandemu Daniil Medveděv, Andrej Rubljov, dva zástupce z elitní desítky singlového světového žebříčku, Chorvaté spoléhají na deblové světové jedničky Nikolu Mektiče a Mateho Paviče. Medveděv s Rubljovem na letošním Davis Cupu vyhráli sedm z osmi utkání, Mektič s Pavičem dokonce ve čtyř zápasech neztratili ani set.

K tomu, aby se tento silný deblový pár ale vůbec dostal do hry, bude nutně muset překvapit jeden z chorvatských singlistů. Oficiální nominace do utkání bude známá až zhruba hodinu před začátkem finále, tedy přibližně v 15 hodin, dá se ovšem očekávat, že v duelu dvojek nastoupí Borna Gojo (279.) proti Rubljovovi (5.) a v následném souboji týmových jedniček vyzve Marin Čilič (30.) Medveděva (2.). 33letý Chorvat se sice v závěru roku dostal do slušné formy, s o osm let mladším Rusem však oba dosavadní vzájemné duely prohrál.

Také v prvním souboji má navrch Rubljov, který vyhrál jediné vzájemné měření sil s Gojem před dvěma lety taktéž v rámci Davis Cupu. „Už si na to utkání moc nepamatuji. Hraje tady ale skvěle, v Davis Cupu na rankingu moc nezáleží, i níže postavení tenisté tady mohou porazit skvělé hráče, je to naprosto normální. Takže uvidíme,“ zůstává raději opatrný Rubljov.

Rusko, hrající na Davis Cupu oficiálně jako tým Ruské tenisové federace (RTF), postoupilo ze základní skupiny na úkor domácích obhájců ze Španělska a Ekvádoru a ve vyřazovací fázi si poté poradilo se Švédskem a Německem, a to vždy už po dvouhrách. Chorvaté ve skupinové fázi předčili Austrálii a Maďarsko, ve čtvrtfinále si poradili s Itálií a v semifinále vyřadili silné Srbsko se světovou jedničkou Novakem Djokovičem. V obou případech Chorvatům zajistila postup až závěrečná čtyřhra.

Chorvatsko je v posledních letech nejúspěšnějším daviscupovým týmem, letos se jedná o jeho třetí finálovou účast za posledních pět let. V roce 2016 Chorvatsko podlehlo Argentině, o dva roky později uspělo s Francií a týmová jednička Čilič věří v další úspěch: „Tým odvedl skvělou práci, třetí finále za pět let je úžasné. Hrát zrovna proti Rusku bude nesmírně těžké, ale je to finále, a i my máme své silné stránky.“

Rusové naposledy Davis Cup vyhráli v roce 2006, od té doby dokonce zažili sestup do euro-africké zóny, nyní však zažívají skvělé časy. Momentálně mají čtyři tenisty v top 30 světového žebříčku a na začátku roku se radovali z triumfu v jiné týmové soutěži ATP Cupu. Pokud dnes Rusko ovládne také Davis Cup, bude první zemí, která bude mít v držení současně Davis Cup i Billie Jean King Cup (dříve Fed Cup) od roku 2012, kdy to dokázalo Česko.