Zlatá éra španělského tenisu je u konce, říká Feliciano Lopez

- Jan Havlovic

Jsou zlatá léta španělského tenisu opravdu pryč? Alespoň to si myslí Feliciano Lopez, vynikající deblista a aktuálně 28. tenista světového žebříčku.

Po více než dekádu španělští tenisté dominovali mužskému tenisu, získávali velké úspěchy a vždy mělo Španělsko početné zastoupení v TOP 10 žebříčku ATP. Nyní to však vypadá, že jedna úspěšná éra země Pyrenejského poloostrova je u konce. NA právě probíhajícím Turnaji mistrů nemá tato země žádného svého reprezentanta ve dvouhře, pouze ve čtyřhře se představil pár Feliciano Lopez/Marc Lopez. "Je to něco, co si musíme přiznat. Náš tenis nemohl být úspěšný věčně," uznává Feliciano Lopez, již pětatřicetiletý tenista, který společně se svým parťákem v Londýně nedokázali postoupit ze skupiny. 

Španělsko bylo opravdu mekkou světového sportu, neboť se dařilo španělským tenistů, fotbalistům i basketbalistům. Nyní to vypadá, že je tato doba pryč. "Lidé v naší zemi jsou trochu zhýčkaní, neboť si myslí, že zde budeme navždy a budeme stále vyhrátvat. Je to stejné jako s fotbalem a basketbalem, vyhrávali jsme skoro v každém sportu, což není běžné," připomněl Lopez slavná období sportovní historie své země. Španělsko má i nadále skvělé hráče, avšak tenisté z Pyrenejského poloostrova již neútočí na grandslamech na nejvyšší mety. Jediným, kdo ze španělským tenistů zatápěl světové špičce, byl Rafael Nadal, avšak ten musel předčastně ukončit sezonu kvůli zdravotním problémům. 

"Stále máme skvělé hráče, ale je nemožné mít generaci jako byla tahle (Nadal, Verdasco, Ferrer). Lidé by si měli uvědomit, jak těžké je zůstat na vrcholu a jak obtížné je dosáhnout všeho, čeho naše generace dosáhla. Vyhráli jsme Davis Cup pětkrát během deseti let, to je parádní úspěch," zdůraznil Lopez tehdejší nadvládu španělského tenisu, která by se dala přirovnat k současné dominanci českých tenistek ve Fed Cupu. Je otázkou, zdali španělský tenis dokáže vychovat hráče jako je Nadal, Verdasco nebo Ferrer...