Šéf WTA: Okamžitě zastavujeme konání našich turnajů v Číně!

- Marek Bartošík

Kauza kolem čínské tenistky Pcheng Šuaj graduje. Někdejší světová deblová jednička obvinila zkraje listopadu bývalého významného funkcionáře Komunistické strany Číny ze sexuálního násilí, načež začal kolotoč podivných událostí, kdy se tamní autokratický režim snažil demonstrovat, že je Pcheng Šuaj v pořádku. Na absurdní hru Pekingu, neochotného zahájit vyšetřování vznesených obvinění, nyní ostře zareagoval šéf WTA Steve Simon, který s plnou podporou vedení asociace rozhodl o zastavení (suspendaci) konání všech akcí WTA v Číně, včetně jí kontrolovaného Hongkongu.

Klání v Pekingu, Wu-chanu nebo třeba Turnaj mistryň v Šen-čenu jsou za standardních podmínek zastávkami elitního okruhu WTA v Číně. Je ale dost dobře možné, že absence těchto podniků z kalendáře, způsobená pandemií koronaviru, bude mít ještě delší než dvouleté trvání.

Ústředním bodem je tentokrát snaha WTA ochránit tenistku Pcheng Šuaj, která se postavila čínskému politickému systému a přinesla svědectví o sexuálním násilí ze strany bývalého člena tamního politbyra. „Věděla, jakému nebezpečí čelí, ale nehledě na to informaci zveřejnila. Obdivuji její sílu a odvahu,“ uvedl ve svém nejnovějším prohlášení Steve Simon.

Šéfovi WTA se nelíbí, že čínské úřady nadále odmítají vyšetřit obvinění, která vznesla Pcheng Šuaj. „Přestože víme, kde se Pcheng nyní nachází, mám vážné pochybnosti o tom, že je volná a v bezpečí,“ komentoval aktuální stav Simon.

Po velké vlně podpory od nejrůznějších organizací i vrcholných politiků se WTA odhodlala k razantnímu kroku. „Výsledkem je, že s plnou podporou vedení WTA oznamuji okamžité pozastavení konání všech turnajů WTA v Číně, včetně Hongkongu,“ sdělil neústupný Simon.

Za rozhodnutím podle něj stojí také obava o bezpečí hráček a jejích realizačních týmů v případě, že by se vydaly na turnaje do Číny. Simon však zároveň doplnil, že si moc váží práce lidí, kteří patří v Číně a Hongkongu do tenisové komunity.

„WTA udělá vše pro to, aby ochránila své hráčky. Doufám, že naše prosba bude vyslyšena a že čínské autority učiní kroky nutné k vyřešení tohoto problému,“ uzavřel Simon.

Pomyslná šachová figurka je nyní na straně čínské vládnoucí garnitury. Důvod k přemýšlení má jistě také mužská asociace ATP, v jejímž „necovidovém“ kalendáři je také několik turnajů v Číně (včetně šanghajského Masters). K tomu, aby ATP podpořila rozhodnutí WTA, se přiklonil třeba elitní francouzský deblista Nicolas Mahut.

„Doufám, že ATP bude následovat. Steve Simone, jste skvělý lídr! Nějaké komentáře, ITF a Mezinárodní olympijský výbore?“ napsal na Twitter devětatřicetiletý Mahut, který je majitelem kariérního grandslamu ve čtyřhře.

Stanovisko WTA podpořili na sociálních sítích také Kevin Anderson, Mardy Fish, Barbora Strýcová, Petra Kvitová, Martina Navrátilová, Chris Evertová, Billie Jean Kingová, Eugenie Bouchardová, Coco Vandewegheová, Shelby Rogersová, John Millman, Marion Bartoliová, Alizé Cornetová, Jessica Pegulaová a mnozí další.