Finále Turnaje mistrů: Murray přehrál Djokoviče a upevnil si post světové jedničky

- Jan Havlovic, Jan Vojkůvka

Už není žádných pochyb! Andy Murray ovládl Turnaj mistrů v Londýně, ve finále porazil bývalou světovou jedničku Novaka Djokoviče a nejen, že přerušil jeho sérii čtyř titulů v řadě, ale navíc upevnil své vlastní postavení na trůnu mužského rankingu!

Murray prožívá od října neuvěřitelné období. Před Londýnem vyhrál čtyři turnaje za sebou a na Turnaji mistrů přidal další triumf do své sbírky. Od začátku října je navíc doslova neporazitelný - po vítězství nad Djokovičem v poměru 6:3, 6:4 vyhrál 23. zápas v řadě!

Do finále sice Murray nevstupoval jako favorit, a to i přes pozici světové jedničky, ale veledůležitý souboj, ve kterém mohl přijít o čerstvě vybojovaný trůn i svou neporazitelnost, zvládl mnohem lépe. Srbův odpor byl nalomen už v prvním setu, ve kterém Murray byl mnohem lepší na returnu a dokázal si vypracovat hned tři brejkboly, přičemž v osmém gemu už dokázal sebrat soupeři servis.

Po vítězné první sadě se ukázal být klíčový hned první gem setu druhého. Ve velmi dlouhém gemu Djokovič sice bojoval, ale nedokázal setřást ze svých zad neustále dotírajícího Murrayho, který si vypracoval celkem čtyři brejkboly a ten závěrečný už využil.

Djokovič začínal chybovat při relativně jasných výměnách, skoro jako by se smířil s tím, že bitvu o titul prohraje. Poměrně rychle prohrával 1:4, ale dokázal v sobě najít zbytky sil na odpor, držel Murrayho v dlouhých výměnách a dočkal se v šesté hře nejen prvního brejkbolu, ale navíc také chybování soupeře, díky němuž se začínal dostávat do kontaktu. Dotáhl se na 3:4, ale stále čelil nevýhodě jednoho brejku.

A s tímto problémem už si poradit nedokázal. Je těžké zhodnotit, zda se Murray opět zkoncentroval nebo Djokovič nedokázal udržet úroveň z šesté a sedmé hry, na každý pád však britský tenista dokázal, i přes problémy v desátém gemu a nutnost hrát přes shody, doservírovat utkání k vítězství 6:4 po proměněném třetím mečbolu. Své premiérové londýnské finále tak přetavil v titul a konečně se porazil i Djokoviče, s nímž hrál naposledy na French Open a kvůli faktu, že ho během cesty za tenisovým trůnem nepřehrál, byl často kritizován jako neúplná světová jednička. Po Turnaji mistrů již nebude.

Kontinen s Peersem potvrdili formu

O titul ve čtyřhře se popral pár Kontinen/Peers s dvojicí Klaasen/Ram. Favoritem tohoto souboje byla prvně jmenovaná dvojice, která podává v závěru letošní sezony skvělé výkony. Finsko-australské duo sice nevstoupilo do utkání nejlépe a Klaasen s Ramem ovládli první set 6:2, ale v druhém dějství byli diváci svědky ještě většího debaklu, akorát v opačném gardu. Kontinen s Peersem srovnali stav po výhře 6:1 a na řadu přišel supertiebreak, který favorité ubojovali 10:8 a získali nejcennější společný triumf.

Finále dvouhry

Andy Murray (GBR, 1.)  - Novak Djoković (SRB, 2.) (2) 6:3, 6:4

Finále čtryřhry

Kontinen/Peers (FIN/AUS) - Klaasen, Ram (JAR, USA) 2:6, 6:1, 10:8