Davis Cup: Kukuškin odvrátil 4 mečboly, po obratu přesto postoupili Srbové

- Redakce

Zkušený Michajl Kukuškin odvrátil ve čtvrtfinále Davisova poháru mezi Srbskem a Kazachstánem čtyři mečboly a nakonec udolal Miomira Kecmanoviče. Následně splnil roli favorita Novak Djokovič, který výhrou nad Alexanderem Bublikem poslal sérii do rozhodující čtyřhry. Také v ní se na kurtu představila světová jednička, kterou v páru doplnil Nikola Čačič. Oba jmenovaní porazili dvojici Golubjov, Nedovjesov 2:1 na sety a zajistili Srbsku účast v semifinále. Už dříve postoupili mezi čtyři nejlepší celky turnaje Chorvati a Němci. Poslední semifinalista vzejde ve čtvrtek z utkání Rusko – Švédsko.

Srbové dokonali obrat ve čtyřhře
I o třetím semifinalistovi letošního ročníku Davisova poháru nakonec musela rozhodnout závěrečná čtyřhra. Srbský obrat řídil Novak Djokovič v páru s Nikolou Čačičem. Oba jmenovaní porazili 6:2, 2:6 a 6:3 Andreje Golubjova a Oleksandra Nedovjesova. Srbové tak i nadále živí naději na zisk druhé týmové trofeje v historii. Tu dosud jedinou získali před jedenácti lety.

Dalším soupeřem srbské reprezentace bude v pátek Chorvatsko.

Djokovič dle očekávání srovnal na 1:1
Novak Djokovič (1.) porazil ve čtvrtfinále Davisova poháru 6:3 a 6:4 Alexandera Bublika (36.) a poslal sérii mezi Srbskem a Kazachstánem do rozhodující čtyřhry. Světové jedničce stačily k vítězství dva brejky – po jednom v každé sadě. Sám Djokovič pak za celý zápas vlastní podání neztratil ani jednou, když oba brejkboly soupeře zvládl odvrátit. V populární týmové soutěži vyhrál dvacetinásobný grandslamový šampion v singlu už po osmnácté v řadě.

Kukuškin vybojoval výhru nad Kecmanovičem
Dlouhé tři hodiny a 18 minut dřeli na kurtu v Madridu Kazach Michajl Kukuškin (182.) a Srb Miomir Kecmanovič (69.) o bod ve čtvrtfinále finálového turnaje Davis Cupu. Šťastnější byl nakonec zkušený Kukuškin, který svého srbského soka přehrál 7:6(5), 4:6 a 7:6(11).

Kecmanovič vedl ve třetí sadě už 5:2, poté měl za stavu 5:3 a 40:15 při svém podání dva mečboly, ty ale nevyužil. V klíčovém tiebreaku neproměnil další dva mečboly. Naopak Kukuškin posléze využil svou pátou šanci na ukončení napínavého střetnutí, a zajistil tak své reprezentaci vedení 1:0.

Čtvrtfinále (Madrid)
Srbsko – Kazachstán 2:1
Miomir Kecmanovič (69.) – Michajl Kukuškin (182.) 6:7(5), 6:4, 6:7(11)
Novak Djokovič (1.) – Alexander Bublik (36.) 6:3, 6:4
Čačič, Djokovič – Golubjov, Nedovjesov 6:2, 2:6, 6:3