Davis Cup: Rusko vyřadilo po půlnoci obhájce titulu a pomohlo do čtvrtfinále Srbsku

- Filip Lefenda

Ve velké drama se v Madridu změnil souboj domácích Španělů s Ruskem, který se protáhl až do pozdních nočních hodin. Obhájci titulu prohráli skrze rozhodující čtyřhru a finálový turnaj Davisova poháru pro ně skončil už ve skupině. Rusové naopak dopomohli výhrou k postupu Srbům.

Španělé potřebovali Rusy porazit a po senzačním obratu čtyřicátníka Feliciana Lópeze nad pátým hráčem světa Andrejem Rubljovem (2:6, 6:3, 6:4) k tomu měli parádně nakročeno. Šampion z letošního US Open Daniil Medveděv sice následně roli favorita proti Pablu Carreňovi splnil (6:2, 7:6), v rozhodující čtyřhře ale Rusové dlouho tahali za kratší konec.

Za Španělsko do debla nastoupili znovu Feliciano López spolu s Marcelem Granollersem a oba jmenovaní získali proti Aslanu Karacevovi a Andreji Rubljovovi poměrem 6:4 první set. Rusové ale zápas, který vyvrcholil až téměř hodinu po půlnoci, otočili na konečných 4:6, 6:2 a 6:4.

Rusové tak po skalpu úřadujících šampionů ovládli skupinu A. Zároveň pomohli „na dálku“ k postupu do čtvrtfinále i Djokovičově Srbsku, které spolu se Švédskem postoupilo z druhých míst právě na úkor Španělska. Dalšími postupujícími z prvních míst se již dříve staly týmy Chorvatska, Itálie, Kazachstánu a Velké Británie.

Čtvrtfinále jsou na programu od pondělí 29. listopadu do čtvrtka 2. prosince. Noví daviscupoví šampioni budou známi v neděli 5. prosince.