Precizní taktika přinesla úspěch! Gasqueta moc obdivuji, jásá debutant Macháč

- Marek Bartošík

Daviscupová premiéra jak z partesu! Tomáš Macháč si ve svém prvním utkání ve slavné týmové soutěži vyšlápl na někdejší světovou sedmičku Richarda Gasqueta a zajistil Čechům první bod v souboji s favorizovanou Francií. Jednadvacetiletý Macháč ve vydařeném duelu profitoval ze skvěle připravené taktiky, díky které oslavil výhru nad svým velkým oblíbencem. „Je to jeden z hráčů, kterého strašně obdivuji a respektuji. Hodněkrát jsem se na něj díval v televizi,“ hlásil na tiskové konferenci Macháč.

Karty před soubojem mezi Tomášem Macháčem a Richardem Gasquetem byly rozdány jasně – český mladík mohl maximálně překvapit. A stalo se! Aktuálně 143. tenista žebříčku ATP skolil daviscupového šampiona z roku 2017 po setech 7:6(3) a 6:2.

Porazil jste francouzskou hvězdu Richarda Gasqueta. Jak cenná je pro vás tato výhra?
Jsem strašně rád, že jsem vyhrál. A že jsem byl vůbec nominovaný a mohl nastoupit. Moc si vážím, že mi kapitán věřil a dal mi šanci. Ještě proti Richardovi Gasquetovi, kterého moc obdivuji. S hráči ze stovky sice nemám moc zkušeností, ale na druhou stranu jsem si už v Austrálii zahrál proti (Matteovi) Berrettinimu nebo na olympiádě s (Diegem) Schwartzmanem, což jsou hráči z Top 10. To mi určitě přidalo na zkušenostech a teď mi to i pomohlo. Byť jsem byl hodně nervózní, jelikož to byl první daviscupový zápas, zvládl jsem ho.

V Davisově poháru jste nastoupil poprvé v kariéře. V čem byla nervozita jiná než před jinými zápasy?
Když hraji týmovou akci, nechci zklamat lidi okolo, kteří mi dali šanci. Ať už je to trenér, kapitán, fyzio, kondiční trenér… Chci jim ukázat, že udělali správnou volbu. Když jsem nad těmihle věcmi občas přemýšlel, svazovalo mě to, ale snažil jsem se nad tím přemýšlet co nejmíň. Snažil jsem se tenhle zápas brát jako každý jiný. Samozřejmě ze začátku to bylo těžké, hlavu občas nejde oblbnout.

Na kurtu jste evidentně přesně věděl, co na Gasqueta platí. Co soudíte o přípravě vaší taktiky?
Taktika byla vynikající. Bavil jsem se s kapitánem (Jaroslavem Navrátilem, pozn. red.) a držel jsem všechno, co mi řekl. A hodně to platilo. Radil mi i Jirka Lehečka, který hrál s Gasquetem nedávno. Trenér Michal Navrátil mi pověděl některé postřehy. Volal jsem i svému trenérovi (Danielu Vackovi, pozn. red.), který mě uklidnil, věřil mi. Nepanikařil jsem, držel jsem se taktiky a podařilo se. I když začátek nebyl podle představ, nakonec jsem to zvládnul skvěle, a proto tu sedím jako vítěz.

Kým je pro vás Richard Gasquet?
Je to jeden z hráčů, kterého strašně obdivuji a respektuji. Hodněkrát jsem se na něj díval v televizi. Vybavuji si čtvrté kolo na French Open, když hrál hrozně vyrovnaný zápas s Murraym, jak jsem musel odejít od televize a jít dělat kondici. Na to jsem si vzpomněl, když jsem šel na kurt. Byl jsem hrozně rád, že zrovna můj první zápas v Davis Cupu mohl být proti Gasquetovi.

Vašeho soupeře zdobí parádní jednoručný bekhend. Převládalo spíše těšení na to, že si proti němu zahrajete, nebo strach z jeho kvalit?
Držel jsem taktiku, takže do bekhendu jsem ho nechtěl moc pouštět, hrál jsem mu spíš přes forhend. Ale některé výměny do bekhendu byly a ta jeho bekhendová zatáčka do krosu je fakt exkluzivní. Mohlo se taky stát, že bych si s ním zahrál bekhendové krosíky, ale teď bych tady seděl jako poražený. Zápas bych si sice užil, ale nebylo by to ono.

Co vy a týmové soutěže?
Tenis je individuální sport, týmové akce nemáme skoro žádné, takže jsem strašně rád, že tu jsem a můžu hájit české barvy. Já tyhle akce miluji, proto ten sport dělám. Ať už je to olympiáda nebo Davis Cup. Hrát pod českou vlajkou je skvělé.

Vaše přítelkyně Kateřina Siniaková je právě na dovolené. Sledovala dnešní utkání?
Katka podle mě nevynechá jediný můj zápas, takže ho určitě sledovala, přála mi štěstí a držela mi palce.

Davis Cup by Rakuten, skupina C, Innsbruck (muži, AUT, tvrdý povrch – hala)
Francie – Česko
Richard Gasquet (86.) – TOMÁŠ MACHÁČ (143.) 6:7(3), 2:6


Galerie