Už žádné dlouhé výlety mimo kurt! ATP zpřísní pravidlo o pauze na toaletu

- Marek Bartošík

Velkým tématem některých letošních turnajů bylo zneužívání pauzy na toaletu. Výraznou kritiku schytal především Stefanos Tsitsipas, který z kurtu absentoval dlouhé minuty na Masters v Cincinnati a poté na grandslamovém US Open. Mužská tenisová asociace ATP nyní přispěchala s úpravami bolestivého pravidla. Hráči nově budou moci využít jen jedinou pauzu na toaletu, která navíc nepotrvá spolu s převlečením více než pět minut. Má to ale háček – třeba pořadatelé Australian Open oznámili, že tuto reformu aplikovat nebudou.

Na dlouhých osm minut zmizel Stefanos Tsitsipas v útrobách stadionu Arthura Ashe před pátým setem prvního kola US Open proti Andymu Murraymu. Britský veterán se na dvorci vztekal a argumentoval neférovým jednáním, rozhodčí však nemohl nic udělat, jelikož hvězdný Řek nijak neporušil existující předpisy.

V dosud platném řádu totiž stálo, že si tenista může vyžádat na grandslamovém turnaji dvě přestávky na toaletu, které potrvají „rozumné množství času“. Toto nepřesné vyjádření ale naneštěstí nelze převést na minuty.

ATP proto diskutované pravidlo s platností od nové sezóny 2022 upravila a přesněji definovala. Tenista si může vzít pouze jednu pauzu na toaletu, a to v pauze po konci setu. Návštěva toalety může trvat nejvýše tři minuty, další dvě minuty může jedinec věnovat na převlečení. Jestliže tenista časový limit překročí, dostane od rozhodčího napomenutí.

Vzhledem k tomu, že se jedná o rozhodnutí mužské asociace, bude nové pravidlo platit s jistotou „pouze“ na akcích ATP. A co situace na mužských grandslamech, spadající pod Mezinárodní tenisovou federaci (ITF)? Pořadatelé Australian Open po zveřejnění novinek obratem informovali, že si pro nadcházející ročník turnaje podrží původní znění předpisu se dvěma pauzami na toaletu, trvajícími „rozumné množství času“.

Kromě zmíněného pravidla se ATP zaměřila také na pauzu na ošetření. Nová verze počítá s jedinou, nejvýše tříminutovou pauzou, využitelnou výhradně při střídání stran po lichém gemu, respektive v pauze mezi sety.

Pokud by tenista nemohl pokračovat ve hře a žádal by o ošetření během gemu, ztratil by potřebné body k tomu, aby se „propracoval“ k jedné z nutných pauz (tedy mezi lichými gemy, případně mezi sety).

ATP bude o dalších podrobnostech, především o termínu zahájení účinnosti pravidla o ošetření, teprve informovat.