Ztratil můj respekt, zuří Murray. Čím jej Tsitsipas rozzlobil?

- Jan Vojkůvka

Heroická, téměř pět hodin trvající bitva v prvním kole US Open mezi Andym Murraym a Stefanosem Tsitsipasem budila a budí vášně. A to, bohužel, nejen ty tenisové. Bývalá světová jednička se totiž do řeckého tenisty opřela a nešetřila po utkání kritikou. Na stranu Murrayho se přidal i Alexander Zverev, který stejné chvíle prožíval v této sezoně už několikrát, naopak Tsitsipase hájí Američan Reilly Opelka. Kdo má ale pravdu? Jsou Řekovy dlouhé přestávky mezi sety skutečně takovým problémem a reálným pokusem o nedovolený koučink?

Podobných okamžiků jsme byli v této sezoně svědky několikrát. Naposledy v Cincinnati, kdy Němec Zverev obvinil Tsitsipase z podvádění. „Vzal si sebou celou tašku i s telefonem a vším, co tam má,“ zlobil se tehdy Zverev s tím, že řecký hráč využívá mobilního telefonu ke komunikaci se svým otcem a zároveň trenérem.

Tsitsipas si dlouhé pauzy vybírá prakticky na každém turnaji a svádí to na nutnost se převléci. Vadí mu totiž, když musí hrát zpocený. Jenže dlouhá pauza před pátým setem obrovské bitvy v úvodním kole US Open nenechala chladnou ani skotskou hvězdu Murrayho, která nakonec prohrála 6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 4:6. Kritikou na adresu Řeka rozhodně nešetřila.

„Není to o opuštění kurtu, ale o délce přestávky,“ podotkl Murray, co se mu nelíbilo. „Už přes zápasem jsem o tom se svým týmem mluvil a očekával to. Chtěl jsem se na to připravit. Ale problém je, že nemůžete zastavit způsob, jakým vás taková pauza fyzicky ovlivní. Když hrajete takový brutální zápas, tak za těch sedm osm minut vychladnete.“

Brit navíc poukázal na pauzu na ošetření po třetím setu, či výměnu rakety během gemu, kdy Řekovi teklo do bot. Celkově si Murray stěžoval, že Tsitsipas hodně využíval taktických úhybů, aby se dostal z problémů. I tak jej ale nejvíce popudila ona pauza po čtvrtém setu.

„Jsem z toho zklamaný, protože to podle mě ovlivnilo výsledek. Neříkám, že jsem ten zápas musel určitě vyhrát, ale přestávky měly na dění vliv,“ pokračoval Murray. „Myslím, že je to skvělý hráč, ale pro tohle nemám pochopení a ztratil jsem k němu veškerý respekt. Přesně to cítím. Pokud to ostatním nevadí, možná jsem já ten nerozumný, ale to je podle mě nesmysl. A on to ví,“ dodal rozmrzele.

Tsitsipase znovu kritizuje i Zverev
Samotný Tsitsipas neshledává ve svém jednání žádné porušování pravidel. Nadále upozorňuje, že se nesnaží podvádět například kontaktem se svým otcem přes mobilní telefon. „Nemyslím, že bych cokoliv porušil. Nevím, jak se moji soupeři cítí, když spolu hrajeme zápas. Není to má priorita,“ upozornil.

Za Tsitsipase se ostatně postavil i americký obr Reilly Opelka, podle nějž média tyto případy zveličují.

„Myslím, že je to směšné,“ mávl rukou. „Ale chápu, že se to vydává, protože tenis pokulhává a tenisová média jsou na nic a jsou hrozná. Nikdo z novinářů si nevyzkoušel, jaké to je jít v horku a vlhku na tenisový kurt. V takových podmínkách by nevydrželi ani půl hodiny,“ hájí svého tenisového kolegu, který už dříve uvedl, že pauzu využívá k převlékání.

„Podívejte, hodně na kurtu pijeme, musíme si dojít na záchod. K tomu si třeba vyměnit ponožky, boty nebo vložky do bot, kraťasy, tričko, čepici... To může zabrat i pět šest minut. A pak samozřejmě cesta z kurtu a zpět na něj,“ vypočítával. „Neznám sice Tsitsipase ani jeho situaci, ale pochybuji, že by využíval pauzy ke koučinku. Hodně o tom pochybuji,“ dodal.

Jenže taková vysvětlení se nepozdávají Alexanderu Zverevovi, jenž Řeka hodně kritizoval na nedávném turnaji v Cincinnati. A i nyní v New Yorku si přisadil.

„Prostě se to stalo zase. Děje se to každý zápas a to není normální. Stalo se to mně na Roland Garros, Novakovi (Djokovičovi) ve finále French Open. Myslím, že v Hamburku si stěžoval Krajinovič. V Cincinnati proti mně bylo jeho chování směšné a teď zase. Mám pocit, že si toho hráči začínají všímat,“ řekl k Tsitsipasovi Němec.