Turnaj mistryň: Plíšková utržila kanára od Kontaveitové. Krejčíková nestačila ani na Muguruzaovou

- Jan Vojkůvka

Základní skupina Teotihuacán v mexické Guadalajaře pokračovala druhými zápasy, ve kterých se představily i obě české tenistky. Karolína Plíšková nenašla recept na mimořádně agresivně hrající Anett Kontaveitovou z Estonska, když získala pouze čtyři gemy. Pětadvacetiletá Kontaveitová se tak stala první semifinalistkou turnaje. Barbora Krejčíková se o půl třetí ráno střetla v souboji poražených z úvodní rundy duelů se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou, ale vedení 1:0 na sety neudržela a prohrála i druhý zápas.

Na Kontaveitovou nestačila ani Plíšková
Po Barboře Krejčíkové se stala obětí Anett Kontaveitové (8.) na Turnaji mistryň také Karolína Plíšková (4.). Wimbledonská finalistka podlehla ve druhém skupinovém duelu skvěle hrající Estonce po 57 minutách hry 4:6 a 0:6.

Utkání se zlomilo v desátém gemu, kdy Kontaveitová i díky velmi šťastnému prasátku z returnu získala první brejk v zápase a tím i první set. Ve druhé sadě – trvající pouhých 21 minut – už na kurtu zcela dominovala, a zajistila si tak s předstihem postup do semifinále WTA Finals.

Pětadvacetiletá estonská tenistka přestřílela Plíškovou na vítězné údery v poměru 20:9, zároveň spáchala méně nevynucených chyb (16:18). Svou vítěznou sérii natáhla už na 12 utkání.

„Rozhodl poslední gem prvního setu, ten byl totálně nešťastný,“ litovala Plíšková. „Po prvním setu jsem ani nebyla zlomená, ale ona hrála výborně, nedala mi moc šanci. Jde vidět, že si věří a že hraje dobře. Její podání není nejrychlejší, ale dobře ho umísťuje a blbě se čte. Má kvalitní i druhý servis, takže tam není moc prostor do toho chodit.“

Zatímco proti Garbiňe Muguruzaové hrála Plíšková až večer, s Kontaveitovou změřila síly už odpoledne za zcela jiných podmínek. „Měla jsem tam pár úplně nepovedených úderů, které jsem netrefila, což se mi s Muguruzaovou skoro nestalo. Míčky letí podobně, ale odskoky jsou o hodně vyšší, když je teplo. Kurt podle mě není úplně rovný,“ poznamenala česká tenistka.

Více se utkání věnujeme zde.

Krejčíková nestačila ani na Muguruzaovou
Barbora Krejčíková (3.) nedokázala ani ve druhém utkání na Turnaji mistryň dosáhnout na vítězství. V souboji se světovou pětkou Garbine Muguruzaovou neudržela vedení 1:0 na sety a prohrála po více než dvouhodinové bitvě 6:2, 3:6, 4:6.

Po prvním setu, v němž dokázala od stavu 1:2 vyhrát pět her v řadě, se jí sice povedlo ve druhé sadě dohnat ztrátu brejku za stavu 1:4, ale v osmé hře nepotvrdila tento úspěch při vlastním podání.

Rozhodnout tak musel třetí set, v němž česká tenistka přišla o servis ve třetím gemu po maratonské hře, která se hrála přes šest shod. Krejčíková se následně marně snažila propracovat k brejkbolům a Muguruzaové se díky tomu povedlo duel doservírovat.

Zatímco Muguruzaová musela vyhrát, aby udržela naději na postup do semifinále, aktuální vývoj skupiny znamená, že o postup do vyřazovacích bojů může nadále usilovat i Krejčíková, která se v závěrečném klání střetne s Plíškovou.

„Myslím, že jsem měla prostě smůlu, protože v utkání bylo několik okamžiků, kdy jsem zahrála opravdu hodně těsné míče, které skončily v autu,“ mrzelo Krejčíkovou. „To v důležitých chvílích bylo ono, proto jsem ztratila vedení, proto se zápas prostě otočil.“

Více se utkání věnujeme zde.

Základní skupina Teotihuacán

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (4.) – Anett Kontaveitová (EST, 8.) 4:6, 0:6
BARBORA KREJČÍKOVÁ (3.) – Garbiňe Muguruzaová (ESP, 5.) 6:2, 3:6, 4:6

Základní skupina Tenochtitlán

Aojamaová, Šibaharaová (JPN) – Melicharová-Martinezová (USA), Schuursová (NED) 6:4, 7:6(5)
Stosurová (AUS), Čang (CHN) – Juraková (CRO), Klepačová (SLO) 7:6(10), 6:7(4), 5:10