Los kvalifikace BJK Cupu 2022: Češky doma vyzvou Velkou Británii

- Jan Vojkůvka

České tenistky, které na letošním Billie Jean King Cupu skončily v základní skupině, kde sice porazily Německo, ale posléze padly se Švýcarskem, znají své soupeřky pro kvalifikaci na příští ročník mistrovství světa týmů. Od 15. do 16. dubna 2022 se utkají s Velkou Británií. Los navíc určil, že se český výběr představí na domácí půdě.

Před finálovým utkáním letošního Poháru Billie Jean Kingové v Praze došlo k rozlosování kvalifikace pro příští ročník. V osudí bylo celkem 18 zemí, které byly rozděleny na nasazené a nenasazené týmy. Český tým už před losem patřil mezi nasazené a věděl, že o účast na druhém mistrovství světa ženských týmů bude bojovat proti hratelnějšímu soupeři.

Los nakonec určil, že soupeřkami výběru Petra Pály bude Velká Británie. Utkání se odehraje na české půdě.

„Hlavně jsem si nepřál hrát v Kazachstánu nebo na Ukrajině,“ usmíval se kapitán Pála po losu. „Jsem spokojený, že hrajeme s Velkou Británií. Napadají mě v hlavě tři jména. Vítězka US Open Emma Raducanuová, Heather Watsonová a Johanna Kontaová.“

Britky pod vedením Anne Keothavongové rozhodně patří mezi týmy, které mají svou kvalitu. Tu jim může zejména mladičká grandslamová šampionka Emma Raducanuová (21. v žebříčku WTA). Za touto vycházející hvězdičkou je ovšem situace trochu složitější.

V první světové stovce aktuálně mají pouze devětadvacetiletou Heather Watsonovou (74.) a zkušenou Johannu Kontaovou (73.), která je však trochu na ústupu ze slávy a příští týden spadne do druhé světové stovky. České hráčky tak budou výraznými favoritkami na postup do finálového turnaje Billie Jean King Cupu 2022.

Pála rovněž připustil, že český tým by mohl trochu využít možnosti výběru povrchu a zkomplikovat tím pozici Britek. „Vyvstává dříve ne moc myslitelná otázka, jestli nehrát na antuce,“ podotkl. „Naštěstí máme široký kádr, ale někomu sedí rychlejší a někomu pomalejší povrch. Je ale složité nahlásit povrch, když nevíme, která hráčka bude hrát. Antuka ale není špatná varianta.“

Další dvojice v bojích o postup tvoří Austrálie se Slovenskem, Itálie s Francií, USA s Ukrajinou, Bělorusko s Belgií, Kazachstán s Německem, Kanada s Lotyšskem, Nizozemsko se Španělskem a Polsko s Rumunskem.

Zatímco zmíněných 18 celků si užije od 15. do 16. dubna kvalifikační zápolení, jistotu účasti na závěrečném turnaji mají finalistky letošního ročníku Švýcarky a Rusky, které se na BJK Cup kvalifikovaly automaticky. Poslední volné místo obsadí pořadatel příštího BJK Cupu, který se bude hrát od 8. do 13. listopadu. Pokud vzejde z úspěšně kvalifikovaných výběrů, pak toto místo získá žebříčkově nejvýše postavený tým, který bude vyřazen v kvalifikaci.

Kvalifikace Billie Jean King Cupu 2022
Česko – Velká Británie
Austrálie – Slovensko
Itálie – Francie
USA – Ukrajina
Bělorusko – Belgie
Kazachstán – Německo
Kanada – Lotyšsko
Nizozemsko – Španělsko
Polsko – Rumunsko