Pohár BJK: Rusky vyhrály premiérový ročník týmového mistrovství světa v Praze

- Redakce

Ruské tenistky slaví vítězstvím na pražském Poháru Billie Jean Kingové! V sobotním finále zvládly porazit Švýcarky už po dvouhrách, což jim zajistilo zisk titulu. Na vítězství Darji Kasatkinové, která porazila Jil Teichmannovou 6:2, 6:4, navázala v podvečerním klání Ljudmila Samsonovová, jež si poradila se švýcarskou jedničkou Belindou Bencicovou 3:6, 6:3, 6:4.

Finálová bitva mezi Švýcarskem a Ruskem slibovala vyrovnané drama, avšak nakonec nedošlo ani na rozhodující zápas ve čtyřhře. Ruskám se totiž povedlo své soupeřky porazit už po singlech, kvůli čemuž se závěrečný debl nemusel ani odehrát.

Ruský tým se navíc kromě soupeřek úspěšně vypořádal i s nepřízní osudu. Do finále totiž kvůli zranění kolene nemohla naskočit světová dvanáctka Anastasia Pavljučenkovová. Do duelu dvojek tak musela nastoupit Kasatkinová, pro zápas jedniček se posunula Samsonovová.

První bod získala v duelu zmíněných dvojek Kasatkinová, která dokázala porazit Švýcarku Teichmannovou hladce ve dvou setech 6:2, 6:4, přičemž v utkání ani jednou nepustila soupeřku do náskoku o brejk.

Kasatkinová do utkání vlétla doslova jako uragán a v prvním setu se ujala velmi rychle vedení 5:0 s výhodou tří brejků, přičemž během těchto pěti her ztratila jen sedm fiftýnů. Teichmannová sice dokázala v šesté hře uspět také jednou na returnu a posléze snížila na 2:5, ale Ruska záhy čistou hrou doservírovala.

Druhý set byl o poznání vyrovnanější. Kasatkinová se sice brejkem v sedmém gemu ujala vedení 4:3, ale Teichmannová okamžitě rebrejkem opět srovnala krok. Ke své smůle ovšem nezvládla v deváté hře podržet své podání a tuto šanci už ruská hráčka využila dokonale, když v desátém gemu využila hned první mečbol.

Druhé utkání už ono slibované drama nabídlo. Bencicová, která se doposud na turnaji prezentovala výbornými výkony, věděla, že musí proti Samsonovové uspět. Byť byla favoritkou, což potvrdila i v prvním setu, nakonec švýcarské naděje na trofej neudržela. Samsonovová ze sebe totiž vydala rovněž maximum a zvítězila po obratu 3:6, 6:3, 6:4.

Po prvním setu, v němž Bencicová otočila z 1:2 se ztrátou brejku na konečných 6:3, se pomyslný chléb lámal hned na začátku druhé sady. Švýcarka si vypracovala v úvodní hře hned čtyři brejkboly, ale v maratónském gemu servis Samsonovové neprorazila. Naopak Ruska se na returnu dokázala prosadit v šestém gemu, náskok uhájila a vynutila si rozhodující dějství.

Třetí set začala Samsonovová skvěle a hned v první hře prorazila Bencicové servis. V dalším průběhu sady už k žádnému brejku nedošlo, ač se čtyři gemy musely rozhodovat přes shody. Ruska svou výhodu udržela až do koncovky a v desáté hře proměnila hned první mečbol.

„Je to pro mě splněný sen, mám v sobě tolik emocí,“ zářila štěstím Samsonovová. „Jsem šťastná za celý náš tým. Z každého momentu, který jsem tento týden zažila, jsem se snažila učit. Doufám, že to pro mě bude velmi důležité do budoucna,“ poznamenala Samsonovová, která v Praze zapsala dokonalou bilanci 2:0 ve dvouhře a 3:0 ve čtyřhře.

„Na holky jsem velmi hrdý, tento týden byly úžasné,“ radoval se nehrající kapitán Igor Andrejev. „Urazili jsme skvělou cestu. V jednu chvíli jsme byli v této soutěži v nízké zóně, ale pak jsme vyhráli v Polsku, kde vše začalo,“ připomněl souboj z roku 2019.

„Je to pro mě neuvěřitelný rok, jsem za něj moc vděčná,“ ohlédla se za parádním tenisovým ročníkem 2021 Pavljučenkovová. „Na Roland Garros jsem hrála poprvé grandslamové finále, na olympiádě jsem získala zlatou medaili a teď jsem získala medaili i tady. Nikdy bych nevěřila, že zakončím sezónu tímto způsobem,“ doplnila.

Rusko se z vítězství v ženské týmové soutěži raduje popáté v historii. Triumfy získalo i v letech 2004, 2005, 2007 a 2008.

Finále

Rusko - Švýcarsko 2:0

Darja Kasatkinová (28.) – Jil Teichmannová (39.) 6:2, 6:4
Ljudmila Samsonovová (40.) – Belinda Bencicová (17.) 3:6, 6:3, 6:4
Alexandrovová, Kasatkinová – Golubicová, Vögeleová zrušeno