Pohár BJK: Češky neuspěly v deblu a podlehly Švýcarkám. Austrálie postupuje

- Redakce

Čtvrtým hracím dnem pokračoval v pražské O2 areně Pohár Billie Jean Kingové, pro české tenistky bohužel znamenal konečnou. Domácí reprezentantky totiž podlehly silným Švýcarkám poměrem 1:2 na zápasy. Markéta Vondroušová sice nejprve porazila Viktorii Golubicovou, následně ale Barbora Krejčíková nestačila na Belindu Bencicovou a české deblistky Lucie Hradecká, Kateřina Siniaková prohrály s Bencicovou a Jil Teichmannovou. Kromě Švýcarek dnes vybojovaly postup do semifinále také Australanky, když přehrály Bělorusky.

Češky po boji prohrály 1:2 se Švýcarkami a do semifinále Poháru Billie Jean Kingové nepostoupily. O všem rozhodla závěrečná čtyřhra, v níž Lucie Hradecká a Kateřina Siniaková podlehly Belindě Bencicové a Jil Teichmannové dvakrát 3:6. Zatímco Švýcarky byly v klíčovém deblu na svém podání stoprocentní, z českého páru ztratila hned třikrát servis zkušená Hradecká.

„Holky dobře servírovaly a skoro k ničemu nás nepustily. Pořád jsme dotahovaly. Hrozně nás to mrzí, snažily jsme se dělat všechno, ale dneska to nebyl náš den,“ litovala Siniaková.

Zisk prvního bodu na české konto zajistila Markéta Vondroušová, která uspěla také ve svém druhém utkání na Poháru Billie Jean Kingové v Praze. Dvaadvacetiletá česká reprezentantka sice prohrávala už 1:4 a čelila postupně třem brejkbolům na 1:5, nakonec ale přehrála Švýcarku Viktorii Golubicovou 6:4 a 6:2.

Vondroušová získala od stavu 1:4 a 40:A hned 17 fiftýnů v řadě. Ve druhé sadě si navíc vypracovala vedení 4:0 a výhodu dvou brejků si následně přenesla i do koncovky. V dlouhém osmém gemu se sice Golubicová pokusila duel ještě zdramatizovat, ale Vondroušová úspěšně odvrátila dva brejkboly a záhy proměnila v pořadí druhý mečbol.

„V ženském tenise se může stát všechno, takže jsem chtěla zůstat klidná a soustředit se na každý míč. Ona zkazila v gemu na 3:4 asi čtyři forhendy – řekla jsem si, že teď je šance. A od stavu 4:4 jsem hrála skvělý zápas,“ těšilo ji na pozápasové tiskové konferenci.

Duel jedniček nabídl dramatický zápas, v němž však Barbora Krejčíková nedokázala navázat na výhru Markéty Vondroušové a prohrála s Belindou Bencicovou 6:7(2), 4:6. Bitvu o postup do semifinále tak bude muset rozhodnout až čtyřhra.

První set nabídl vývoj jako na houpačce. Bencicová dlouho vypadala jako lepší hráčka a postupně si vypracovala vedení 5:2, následně se však herně zvedla česká hráčka, která srovnala na 5:5. Boj dospěl až do tiebreaku, ve kterém zase měla více ze hry Švýcarka, která si vybudovala náskok pěti míčků a dotáhla úvodní sadu do vítězného konce.

Krejčíkové následně nevyšel ani vstup do druhého setu, přišla o servis v prvním gemu a musela znovu dohánět. Zvládla to už ve druhé hře, to bylo ale z její strany na returnu vše. Naopak Bencicová jí prorazila servis v sedmém gemu, odskočila do vedení a duel i přes tři brejkboly Krejčíkové, kterým čelila v osmé hře, dokázala doservírovat.

„Zase mi to uteklo o pár míčů. Byl to vyrovnaný zápas a měl velkou kvalitu. Byla zkušenější a využila toho,“ uvedla Krejčíková, která nastoupila s tejpem na lýtku. „Byla to protekce kvůli pondělku. Nicméně noha byla dobrá, z toho jsem měla radost, vůbec mě nelimitovala,“ doplnila světová trojka.

Australanky dokonaly překvapivý postup
Před začátkem turnaje byly pasovány do role největšího outsidera skupiny B, ale nakonec se právě Australanky radují z postupu do semifinále Poháru Billie Jean Kingové, ve kterém vyzvou vítěze skupiny D, tedy Česko, či Švýcarsko.

Australanky svůj postup zpečetily poté, co nejprve Storm Sandersová porazila dvakrát 6:3 Juliju Hatoukaovou a následně australská jednička Ajla Tomljanovicová přehrála ve třísetové bitvě Aljaxandru Sasnovičovou 4:6, 6:2, 6:3.

Bělorusky v závěrečné čtyřhře pouze korigovaly na konečných 1:2 na zápasy.

Skupina B

Austrálie – Bělorusko 2:1

Storm Sandersová (131.) – Julija Hatoukaová (192.) 6:3, 6:3
Ajla Tomljanovicová (43.) – Aljaxandra Sasnovičová (88.) 4:6, 6:2, 6:3
Perezová, Gadecká – Marozavaová, Sasnovičová 4:6, 4:6

Skupina D

Česko – Švýcarsko 1:2

Markéta Vondroušová (35.) – Viktorija Golubicová (45.) 6:4, 6:2
Barbora Krejčíková (3.) – Belinda Bencicová (17.) 6:7(2), 4:6
Hradecká, Siniaková – Bencicová, Teichmannová 3:6, 3:6