Další pražský šok! Austrálie si vyšlápla na favorizovanou Belgii a bojuje o postup

- Jan Vojkůvka

Po pondělním programu nikdo nepochyboval, že senzační vítězství Kanady nad obhájkyněmi titulu z Francie bude jedním z největších překvapení letošního Billie Jean King Cupu. Jenže hned v úterý se povedlo australskému týmu nečekaný úspěch Kanaďanek dokonce překonat. Ač Austrálie do dvouher nenasadila žádnou hráčku z první stovky žebříčku, dokázala v obou utkáních favorizované belgické hráčky pokořit a nečekaně vstoupit do bojů o semifinále.

Austrálie nepřicestovala do Prahy s nejlepšími vyhlídkami. Svou sezonu ukončila světová jednička Ashleigh Bartyová, k dispozici nebyla ani žebříčková trojka Astra Sharmaová a kapitánka týmu Alicia Moliková musela soupisku hodně slepovat. Do toho přišly zdravotní obtíže týmové jedničky Ajly Tomljanovicové, která kvůli nemoci nemohla nastoupit do úvodního souboje proti favorizované Belgii.

Vše zkrátka bylo špatně...

Jenže mistrovství světa ženských družstev přináší i nečekané a zajímavé příběhy. Stejně jako v pondělí, kdy zazářila podceňovaná Kanaďanka Francoise Abandaová, tak i v úterý se pražská O2 arena dočkala obrovského překvapení.

V hlavní roli byly právě Australanky, konkrétně pak Storm Sandersová, 131. hráčka světa, a Darja Gavrilovová, až 412. tenistka žebříčku. Obě si dokázaly vyšlápnout na soupeřky z elitní světové stovky a nečekaně posunout Austrálii do bojů o postup ze základní skupiny.

Vše započala Gavrilovová, bývalá 20. hráčka světa, která odehrála první soutěžní zápas od 11. února, kdy byla vyřazena ve druhém kole Australian Open. Od té doby laborovala se zraněním achilovky, s níž se musela dokonce podrobit operaci a na kurty se vrátila až toto úterý.

A hned ze sebe dokázala vytáhnout parádní tenis. Světovou sedmdesátku Greetje Minnenovou, která byla letos například v semifinále Livesport Prague Open, porazila ve třech setech 6:4, 1:6, 6:4 a postarala se o překvapivý bod na konto svého týmu.

„Jsem vyčerpaná, ale šťastná. Náš tým mě hodně podporoval. Dnes jsem se chystala jenom pro případ, kdybych náhodou měla hrát, a opravdu se to stalo,“ zářila Gavrilovová na tiskové konferenci. „Pro kapitánku to byla určitě těžká volba, jelikož jsem nehrála deset měsíců. Nicméně tým mi věřil a já jsem si taky věřila. A vyplatilo se to.“

Senzaci posléze dotáhla její parťačka Storm Sandersové. Týmová dvojka, která nahradila v souboji jedniček nemocnou Tomljanovicovou, udolala světovou osmnáctku Elise Mertensovou, vítězku letošního Gippsland Trophy, 3:6, 7:6(5), 6:0. Kanárem v rozhodujícím setu ještě zvýraznila šok, který Belgii uštědřila.

Nakolik byl její úspěch nad Mertensovou významný podtrhuje i fakt, že se jednalo o vůbec první výhru Sandersové nad členkou elitní dvacítky žebříčku WTA. A i v tom tkví kouzlo týmových soutěží, kdy hráčka nebojuje jen za sebe, ale za celý tým, který jí dokáže vlít energii do žil.

Tým Austrálie tudíž může být po úterním klání spokojený. Byť v závěrečném deblu podlehly Perezová se Sandersovou dvojici Mertensové a Minnenové 2:6, 4:6, tak Australanky výhrou 2:1 nad favorizovanou Belgií dokázaly vstoupit do již zmíněných bojů o postup. O ten se utkají ve čtvrtek s Běloruskem, které prohrálo úvodní duel s Belgií 1:2 na zápasy.

Aby toho nebylo málo, na výsledek tohoto zápasu budou čekat i Belgičanky, které rovněž mají ještě teoretickou naději na postup. Potřebují však výhru 2:1 na zápasy od Bělorusek. Natolik je situace ve skupině B po šokujícím úspěchu Australanek nyní zamotaná.