Premiérový titul mezi profesionály. Devatenáctiletý Horák vyhrál čtyřhru v Egyptě

- Jan Vojkůvka

Devatenáctiletý Ondřej Horák dosáhl na turnaji v egyptském Šarm aš-Šajchu největšího úspěchu dosavadní kariéry. Společně s Belgičanem Loicem Cloesem vybojovali titul ve čtyřhře, když v sobotním finále porazili druhé nasazené Ukrajince Ilju Běloborodka a Volodymyra Užilovského po obratu 5:7, 7:5, 10:8. Pro českého hráče se jedná o premiérový titul mezi profesionály.

Horák s Cloesem nenastupovali v sobotu na kurt v rolích favoritů. Běloborodko a Užilovskij patří v současnosti mezi o něco úspěšnější hráče, a druhý jmenovaný, kterému je už 33 let, je navíc vítězem 35 deblových titulů na okruhu ITF.

Papírové předpoklady ovšem nejsou všechno, což česko-belgická dvojice dokonale potvrdila. Pouze jednou, v prvním setu, ztratili Horák s Cloesem servis a jinak byli v utkání bezchybní. Ve druhém setu se jim pak povedlo brejkem ve 12. hře nasměrovat utkání do rozhodujícího supertiebreaku.

V něm sice začali ztrátou prvních tří míčků, ale rychle srovnali na 3:3 a ve zbytku rozhodujícího dějství už soupeře do náskoku nepustili. Naopak se jim povedlo utrhnout do vedení 8:6 a výhodu mini-brejku využít i v koncovce.

Devatenáctiletý český tenista se tak mohl začít radovat ze svého premiérového titulu mezi profesionály. Bývalý 135. junior světa tím navázal na svůj vydařený rok 2019, kdy právě na juniorském okruhu ITF vyhrál tři singlové a tři deblové tituly.