Paradox grandslamové šampionky. Poprvé vyhrála zápas na WTA

- Radek Štohl

Byla to jen otázka času. Nakonec se tak přihodilo během včerejšího večera. Nedávná senzační vítězka US Open Emma Raducanuová (23.) na turnaji v rumunské Kluži poprvé vyhrála zápas na WTA, tedy až poté, co ovládla grandslamovou akci pod hlavičkou ITF.

Za necelé tři týdny devatenáctiletá tenistka na sebe poprvé pořádně upozornila letos na Wimbledonu. Tehdy 338. hráčka žebříčku dvouhry jako divoká karta došla až do osmifinále, ve kterém ve druhé sadě skrečovala Tomljanovicové.

Následně odehrála tři generálky před US Open. Až měsíc po Wimbledonu debutovala na okruhu WTA v San José, kde hladce prohrála ve dvou setech s Šuaj Čang. Na ITF v Landisville skrečovala ve čtvrtfinále, na challengeru "125" v Chicagu uhrála finále.

Raducanuová v polovině září jako kvalifikantka senzačně bez ztráty setu dobyla US Open, posléze v Indian Wells vypadla hned ve svém prvním zápase. Zlom tak nastal až včera v Kluži, kdy hrála proti Poloně Hercogové (124.).

Dcera rumunského otce a čínské matky první sadu měla výborně rozehranou, od stavu 4:1 však neuhrála jediný gem, dvakrát přitom ztratila vlastní servis. V devátém a jedenáctém gemu druhé sady navíc musela odvracet brejkbol. Za stavu 6:5 sama naopak na returnu zužitkovala třetí setbol.

Závěrečná sada již byla jednoznačnou záležitostí osmnáctileté Britky, která vedla 5:0. Za tohoto stavu si při podání protihráčky došla pro dva mečboly v řadě, ani jeden z nich však nevyužila. To napravila o gem později na servisu.

„Je to pro mě obrovské vítězství. Jedná se o moji premiérovou výhru v hlavní soutěži WTA. Jsem vážně neskutečně šťastná," neskrývala nadšení Emma Raducanuová, která se v Rumunsku díky svému původu těší velké oblibě. Pozápasové hodnocení na kurtu přímo zahájila několika slovy v rumunštině. 

Nadějná tenistka osmifinále odehraje ve čtvrtek proti domácí Aně Bogdanové (106.).