Nominace na Davis Cup: Djokovič povede Srby, obhájci Španělé narazí na supersilné Rusy

- Marek Bartošík

Závěrečný turnaj Davis Cupu za účasti osmnácti týmů, který se uskuteční v termínu 25. listopadu až 5. prosince, nabídne velmi slušné obsazení a řadu atraktivních soubojů. Srbskou reprezentaci potáhne světová jednička Novak Djokovič, ruský celek se může spolehnout na členy Top 10 Daniila Medveděva a Andreje Rubljova. O velký výsledek budou v domácím prostředí jistě usilovat také obhájci trofeje Španělé, sázející na kombinaci talentů typu Carlose Alcaraze a zkušených matadorů à la Feliciano López.

Pondělí 25. října bylo termínem, do kdy měli kapitáni mužských tenisových reprezentací nahlásit nominace pro nadcházející finálový turnaj Davis Cupu v Madridu, Innsbrucku a Turíně. Už včera jsme vás tak informovali, kdo figuruje v českém výběru a také proti komu budou naši tenisté bojovat v základní skupině C v rakouském Innsbrucku.

V Tyrolsku se odehraje ještě skupina F ve složení Srbsko, Německo a Rakousko. Jasnými favority jsou Srbové, kteří se můžou opřít o svou hlavní hvězdu Novaka Djokoviče (1. v žebříčku ATP). Sekundovat mu budou mimo jiné Filip Krajinovič (40.) a Dušan Lajovič (33.). Naopak Německo se musí obejít bez Alexandera Zvereva (4.), jenž nový formát týmové soutěže bojkotuje. Zranění nepustí do hry rakouského lídra Dominica Thiema (9.).

Velmi zajímavé měření sil nabízí madridská skupina A, kde se kromě domácích Španělů představí Rusové a Ekvádorci. Poslední zmínění, spoléhající na hráče z druhé světové stovky Emilia Gómeze, jsou jasnými outsidery. O vítězství ve skupině tak svedou tuhou bitvu obhájci trofeje ze Španělska a velmi silní Rusové.

Zatímco domácí vyrukují v sestavě Roberto Bautista Agut (20.), Pablo Carreňo Busta (18.), Carlos Alcaraz (42.), Feliciano López (109.) a deblový specialista Marcel Granollers (8.), Rusové sázejí na šampiona z US Open Daniila Medveděva (2.), Andreje Rubljova (6.), Aslana Karaceva (19.) a Karena Chačanova (30.).

Na kvalitní výsledek můžou pomýšlet také Kanaďani, kteří narazí v madridské skupině B na Kazachstán a Švédsko. Země javorového listu vkládá důvěru hlavně do Félixe Augera-Aliassimeho (12.) a Denise Shapovalova (13.). Kazaši se budou opírat o šoumena Alexandera Bublika (34.), Švédové o bratry z druhé stovky žebříčku Eliase a Mikaela Ymerovy.

O zajímavá střetnutí nebude nouze ani v Turíně, kde se ve skupině D poměří Chorvati, Australani a Maďaři. Na přímý postup do čtvrtfinále jistě zaútočí Chorvati, kteří povolali mezi jinými i zkušeného Marina Čiliče (35.), světovou deblovou jedničku Nikolu Mektiče a dvojku Mateho Paviče. Australané se tradičně pyšní vyváženým týmem, spolehnout se můžou na rychlíka Alexe de Minaura (32.), houževnatého Johna Millmana (57.) či vynikajícího deblistu Johna Peerse (16.). Maďary by měl táhnout Márton Fucsovics (39.).

A konečně v turínské skupině E budou chtít Američani v čele s Johnem Isnerem (26.) a Reillym Opelkou (27.) vyzrát na domácí Italy, kteří vyšlou do boje Mattea Berrettiniho (7.), Jannika Sinnera (11.) nebo Fabia Fogniniho (36.). Outsiderem této skupiny jsou Kolumbijci, jejichž jedničkou je až 106. hráč žebříčku ATP Daniel Galán.

Do čtvrtfinále, která se hrají v Madridu a Innsbrucku, postoupí vítězové šesti skupin a dva nejlepší týmy ze druhých míst. Závěrečná kola turnaje, tedy semifinále a finále, se uskuteční výhradně v Madridu.

Kompletní nominace pro finálový turnaj Davis Cupu 2021 naleznete zde.