Mix zkušeností a dravého mládí. Navrátil nominoval tým pro finále Davisova poháru

- Filip Lefenda

Český daviscupový tým bude na konci listopadu bojovat v Innsbrucku o postup z nabité skupiny C v pětičlenném složení Jiří Veselý, Tomáš Macháč, Zdeněk Kolář, Jiří Lehečka a Lukáš Rosol. Nominaci pro finálový turnaj, kterého se zúčastní celkem 18 zemí a jenž vyvrcholí 5. prosince v Madridu, oznámil v pondělí kapitán Jaroslav Navrátil.

Češi si účast na finálovém turnaji vybojovali loni v březnu, kdy v Bratislavě porazili 3:1 na zápasy ve federálním derby Slovensko. Následně muselo být vyvrcholení populární týmové soutěže vinou pandemie covidu-19 o rok odloženo.

„Pauza byla opravdu hrozná. Pro tuto krásnou soutěž je to jen škoda. Všichni jsme ale samozřejmě věděli, že to vinou covidu prostě nejde. Jsem rád, že letos už se Davis Cup bude v Innsbrucku hrát,“ pochvaluje si zkušený kapitán českého výběru Jaroslav Navrátil.

Ten v Rakousku vyrukuje se zajímavou sestavou. V nominaci skloubil zkušenost s dravým mládím. O postup ze skupiny C se popere pětice Jiří Veselý, Tomáš Macháč, Zdeněk Kolář, Jiří Lehečka a Lukáš Rosol. „První čtyři jsou nejlepší na žebříčku. V případě Rosola mohou být důležité jeho zkušenosti, stejně jako u Veselého,“ tuší čtyřiašedesátiletý stratég.

Jedničkou týmu bude Jiří Veselý, aktuálně 78. tenista žebříčku ATP. „Jeho sezona je jako na houpačce. Byl zraněný, prodělal covid a měl těžkou bouračku. Naštěstí se ke konci roku chytl. Vyhrál challenger a na dalším byl v semifinále. Má v plánu hrát další tři až čtyři turnaje. Doufám, že mu forma zůstane a že bude tou jedničkou, která může překvapit,“ přeje si Navrátil na adresu svého svěřence.

K dispozici bude mít i vítěze březnového challengeru v Nur-Sultanu Tomáše Macháče. „Rok začal vynikajícím způsobem. Na přelomu března a dubna byl na 141. místě. Pak mu sezona vinou zranění a covidu trochu ujela. Pozici drží, ale bude muset nahrát body na podzim. Každopádně je jako mladý kluk příslibem do budoucna. Doufám, že to potvrdí,“ rozvedl nominaci jednadvacetiletého rodáka z Berouna.

Průlomovou sezonu zažívá Zdeněk Kolář, jenž postupně ovládl rovnou tři antukové challengery v Oeiras, Jasech a Štětíně. „Udělal velký vzestup. Z nějakého 260. místa se dostal na 138. Je mu pětadvacet, už má zkušenosti. Hraje výborně i čtyřhru, kde se dostal někam ke stému místu,“ hodnotil Navrátil a plynule přešel k dalšímu členovi týmu – Jiřímu Lehečkovi. I on v letošním roce slavil své první dva triumfy na challengerech.

„Z kluků je nejmladší. Z nějakého 380. místa se letos dostal k 170. pozici. Jeho sezona byla velice slušná. Zabydlel se na challengerech. Pokud bude příští rok zdravý, mohl by proniknout do stovky,“ věří Navrátil.

Vedle Veselého nebude chybět ani další stálice Lukáš Rosol. „Je mu 36 let. Jeho sezona nebyla úspěšná, pořád ale do týmu patří. S Jirkou Veselým si postup vybojoval. Jeho zkušenosti mohou třeba ve čtyřhře stále platit,“ myslí si úspěšný kapitán.

Český tým bude v Innsbrucku na konci listopadu bojovat v tříčlenné skupině C spolu s Francií a Velkou Británií. „Jde o hodně silnou skupinu. Některé týmy budou oslabeny, v naší skupině ale budou sestavy nabité. Za Velkou Británii budou hrát Norrie s Evansem. Norrie vyhrál nedávno turnaj v Indian Wells. Do čtyřhry mají výborného Jamieho Murrayho. Budou strašně silní. Francouzi pak měli silný tým vždycky. Mají spoustu zkušených hráčů,“ tuší nelehkou práci.

Do čtvrtfinále postoupí ze skupiny s jistotou pouze její vítěz. Ten si zahraje o postup do Madridu, kde turnaj zkraje prosince vyvrcholí semifinálovými a finálovými boji, proti vítězi druhé rakouské skupiny F. Kromě domácích tenistů v ní budou hrát také Němci a Srbové.

Český tým má šanci projít mezi osm nejlepších i z druhého místa, jelikož čtvrtfinále si zahrají také dva nejlepší výběry z druhých pozic základních skupin. V takovém případě by na ně v Madridu čekal vítěz skupiny A nebo B.

„Kvalifikovali jsme se a chceme si to užít. Na druhou stranu to budou pro mladé kluky velké zkušenosti. Doufám, že jim pomohou do další fáze kariéry,“ zůstává při zemi Navrátil.

Do karet by mohl hrát Čechům nový model. Hrát se bude na dva vítězné zápasy a dva vyhrané sety, což dává větší prostor k překvapení. „Může to být výhoda papírově slabších týmů. Výhodou pro nás může být i to, že hráči první světové padesátky nemají hráče jako Macháč nebo Lehečka tolik načteny. Kluci tam nejedou s tím, že musí. Může to být k našemu prospěchu,“ hledá pozitiva Navrátil, jenž český tým dovedl v letech 2012 a 2013 až na vrchol.

Program zápasů „české“ skupiny C:

25. listopad, 16:00: Francie – ČESKO
27. listopad, 10:00: Francie – Velká Británie
28. listopad, 10:00: Velká Británie – ČESKO