Češi v akci: Hradecká ve Francii postupuje, Jaloviec při premiéře uspěl

- Daniel Kubelka, Filip Lefenda

Francie, země zaslíbená. To si po dalším triumfu ve Fed Cupu může říct Lucie Hradecká. Jedenatřicetiletá Češka se po úspěchu ve Štrasburku pokusí zabojovat i o individuální úspěchy, když ve francouzském Limoges po více než měsíci nastoupila k utkání dvouhry. Hradecká jej proti Bulharce Šinikovové skrze tři sety zvládla, v tom rozhodujícím nadělila soupeřce kanára. Dařilo se Marku Jaloviecovi na challengeru v Brescii, kde český tenista postoupil hned při své premiéře v hlavní soutěži.

Lucie Hradecká nastoupila po více jak měsíci k utkání dvouhry. Jedenatřicetiletá tenistka byla minulý týden členkou úspěšné fedcupové výpravy, se kterou vybojovala ve Štrasburku další cenné vítězství v týmové soutěži. Indiividuální start ale Češka prožila na turnaji ve francouzském Limoges poprvé od říjnového podniku v Moskvě, kde vypadla v úvodním kole kvalifikace. 

Na aktuálním halovém turnaji se Hradecká poprvé v kariéře utkala s Bulharkou Isabellou Šinikovovou, 134. hráčkou žebříčku, které v prvním setu nepovolila ani brejkbol a ovládla ho poměrem 6:3. V tom druhém už to byla jiná káva, soupeřka jich měla hned šest a polovinu z nich proměnila. Dějství Šinikovová dovedla do stavu 6:4 a rozhodnout tak musela závěrečná sada. Té už ale opět zcela kralovala Hradecká, která Bulharce nadělila dokonce kanára. Celkově si zkušená česká hráčka pomohla v utkání i devíti esy. 

V osmifinále může Hradecká narazit na Caroline Garciaovou, oporu francouzské fedcupové reprezentace, která o víkendu zasáhla hned do tří utkání a v Limoges plní funkci nejvýše nasazené. Nejprve ovšem bude muset postoupit přes Slovenku Šrámkovou.

V Brescii pokračuje challenger i s trojitou českou účastí. Marek Jaloviec se namísto plánovaného souboje s Italem Napolitanim utkal s jeho krajanem, lucky loserem z kvalifikace Gianlucou Magerem a v souboji dvou tenistů ze čtvrté stovky žebříčku uspěl český tenista. Dvaadvacetiletý Čech zvítězil při své premiéře v hlavní soutěži challengeru po setech 7:6 (2) a 7:6 (3). V souboji o postup do čtvrtfinále se utká s Bělorusem Gerasimovovem, který překvapivě přehrál Japonce Santillana.

Jaloviecovi vstup do zápasu nevyšel a hned v úvodní hře přišel o servis. Ztrátu 0:2 však  rychle dohnal a po brejku v sedmém gemu měl navrch český tenista. Brejk však nedokázal potvrdit a o vítězi první sady rozhodl až tiebreak, ve kterém si Jaloviec vypracova luxusní vedení a za stavu 6:2 proměnil hned úvodní setbol.

Také druhá sada byla velice vyrovnaná, narozdíl od té první si ale oba hráči dokázali držet svůj servis. Rozhodnutí tak znovu musela přinést až zkrácená hra, ve které si český tenista udržoval náskok dvou až tří bodů a nakonec dokráčel k premiérové výhře v hlavní soutěži challengeru.

Zdeněk Kolář si na stejném místě vybojoval již postup do čtvrtfinále. Český tenista ve středečním druhém kole přehrál zkušeného pětatřicetiletého Švýcara Marca Chiudinelliho dvakrát 6:4. Dalším soupeřem dvacetiletého mladíka bude další z domácích hráčů, Ital Salvatore Caruso.

Kolářovi vyšel úvod do utkání, když hned v prvním gemu prorazil servis zkušenějšího soupeře. Tento okamžik se nakonec stal tím rozhodujícím v úvodním dějství, český tenista totiž získanou výhodu udržel i díky svému podání, při kterém nepustil Švýcara k jedinému brejkbolu.

Také druhý set vyšel lépe členovi širšího daviscupového výběru. Ve čtvrtém gemu získal Chiudinelliho servis a ačkoliv o brejk v osmé hře přišel, od vítězství už ho nic nezastavila. Kolář totiž v devátém gemu znovu dokázal připravit švýcarského veterána o podání a následní celé utkání ukončil.

CHALLENGER TOUR

INTERNAZIONALI CITTÁ DI BRESCIA (muži, koberec, 42 500 USD)

1. kolo dvouhry

MAREK JALOVIEC (340.) - Gianluca Mager (337.)  7:6(2), 7:6(3)

2. kolo dvouhry
ZDENĚK KOLÁŘ (259.) - Marco Chiudinelli (SUI, 117.)  6:4, 6:4

Čtvrtfinále čtyřhry
Koolhof, Middelkoop (NED) - JEBAVÝ, Sančić (CRO) 7:6 (2), 6:2

ENGIE OPEN DE LIMOGES (ženy, tvrdý povrch, 115 000 USD)

1. kolo dvouhry

LUCIE HRADECKÁ (171.) - Isabella Šinikovová (BUL, 134.) 6:3, 4:6, 6:0

ITF/FUTURES

CYPRUS FUTURES F1 (muži, tvrdý povrch, 10 000 USD)

1. kolo dvouhry

DAVID POLJAK (785.) - Enrico Dalla Valle (1211.)  6:0, 6:4
Ewan Moore (GBR, 1294.) - VÍT KOPŘIVA (535.)  5:7, 1:6
MICHAL SCHMID (693.) - Adam Thornton-Brown (1400.)  6:4, 6:7(5), 6:3

1. kolo čtyřhry

Barkai, Elia - KOPŘIVA, POLJAK 2:6, 2:6

9TH HELLENIC ZEUS ITF PRO CIRCUIT (muži, tvrdý povrch, 10 000 USD)

1. kolo dvouhry

VÁCLAV ŠAFRÁNEK (276.) - Louis Tessa (876.)  6:2, 6:2

ŠEN-ČEN FUTURES (ženy, tvrdý povrch, 100 000 USD)

1. kolo dvouhry

TEREZA MARTINCOVÁ (159.) - Lauren Albaneseová (249.) 5:7, 3:6

HART OPEN, ZAWADA (ženy, koberec, 25 000 USD)

1. kolo dvouhry

Silvia Njirićová (CRO, 515.) - JESIKA MALEČKOVÁ (194.) 5:7, 7:6 (3), 6:2

1. kolo čtyřhry

Lesniaková, Silková (POL) - HRABALOVÁ, TOMANOVÁ 6:2, 4:6, 10:7

HAMMAMET OPEN (ženy, antuka, 10 000 USD)

1. kolo čtyřhry

Dijkmanová, Hemmesová (NED) - Bourbotteová, SISKOVÁ 3:6, 7:6 (2), 8:10