Turnaj mistryň: Další tři páry se kvalifikovaly. Kdo bude konkurovat dvojici K+S?

- Marek Bartošík

Už pět deblových párů má jistou účast na letošním Turnaji mistryň neboli WTA Finals v mexické Guadalajaře (10.–17. listopadu). K Barboře Krejčíkové s Kateřinou Siniakovou a Japonkám Šuko Aojamaové a Eně Šibaharaové nově přibyly další tři dvojice, a sice Tchajwanka Su-wej Sie s Belgičankou Elise Mertensovou, Američanka Nicole Melicharová-Martinezová s Nizozemkou Demi Schuursovou a Australanka Samantha Stosurová s Číňankou Šuaj Čang. Aktuálně tak zbývají pro závěrečný podnik sezóny pouze tři místenky.

Tenisový ročník 2021 se blíží ke svému závěru, a závod o Turnaj mistryň tak nabírá na intenzitě.  Účastnické místo mezi smetánkou okruhu WTA si dosud ze singlistek zajistily Australanka Ashleigh Bartyová, Běloruska Aryna Sabalenková a Češky Karolína Plíšková a Barbora Krejčíková.

Pětadvacetiletá Krejčíková se v Mexiku představí také ve čtyřhře po boku Kateřiny Siniakové, o čemž je jasno už přibližně měsíc. Stejně tak si s luxusním časovým polštářem vysloužily start Japonky Šuko Aojamaová a Ena Šibaharaová, které letos ovládly hned pět turnajů WTA včetně prestižního Miami Open.

Do Guadalajary zavítají v listopadu také Su-wej Sie a Elise Mertensová, tedy šampionky letošního Wimbledonu. Tchajwansko-belgická dvojice, jež spolu hraje teprve od začátku května, opanovala kromě travnatého grandslamu ještě velké klání v Indian Wells a aktuální drží pozici světové jedničky (Mertensová) a dvojky (Sie).

Z účasti na WTA Finals se můžou těšit také brněnská rodačka Nicole Melicharová-Martinezová a Demi Schuursová. Americko-nizozemský tandem letos oslavil triumfy v Dauhá a Charlestonu, k tomu přidal finále v Berlíně a Eastbourne.

Na vyvrcholení sezóny nebudou scházet ani šampionky z US Open Samantha Stosurová a Šuaj Čang, které spolu přitom letos odehrály pouhopouhé čtyři turnaje. Grandslamová trofej a titul z akce kategorie WTA 1000 ze Cincinnati jim však vynesly dostatek bodů pro účast na turnaji, kde v roce 2019 zapsaly semifinále.

Zbývající postupové příčky nyní drží šesté Američanky Cori Gauffová a Catherine McNallyová (2770 bodů), Chilanka Alexa Guarachiová s Američankou Desirae Krawczykovou (2695) a Chorvatka Darija Juraková se Slovinkou Andrejou Klepačovou (2600).

Už tak silný český kontingent můžou teoreticky doplnit ještě aktuálně třinácté Marie Bouzková a Lucie Hradecká, které mají na kontě 2056 bodů. Češky aktuálně hrají na akci kategorie WTA 500 v Moskvě, kde čeká na vítězky 470 bodů. Úspěch v prvním kole a z toho vyplývající postup do čtvrtfinále zatím Bouzkové a Hradecké přinesl 100 bodů. V ruské metropoli zápolí také Guarachiová s Krawczykovou, Juraková s Klepačovou daly přednost menšímu podniku kategorie WTA 250 na Tenerife.

Letošní Turnaj mistryň se uskuteční od středy 10. do středy 17. listopadu v mexické Guadalajaře, hrát se bude venku na tvrdém povrchu v nadmořské výšce přibližně 1500 metrů nad mořem. Akce se zúčastní osm singlistek a stejný počet deblových dvojic.