Zápas sezony? Badosaová si zahraje o největší titul i šanci na Turnaj mistryň. Pro tohle dřu, říká Španělka

- Jan Vojkůvka

Španělka Paula Badosaová má před sebou v Indian Wells možná nejdůležitější zápas sezony. Nejen, že si zahraje o svůj největší titul v kariéře, ale případná výhra ji může výrazně zvýšit šanci na účast na finálovém Turnaji mistryň. V cestě jí ovšem stojí vítězka BNP Paribas Open z let 2012 a 2016 Viktora Azarenková.

Třiadvacetiletá Badosaová, která letos vybojovala premiérový titul na okruhu WTA v Bělehradě, prožívá životní sezonu. Semifinálovou výhrou nad Ons Džabúrovou vybojovala už 40. vítězství v tomto roce a dál se dere žebříčkem směrem k užší špičce. Sezonu přitom začínala na 70. pozici.

V neděli ji čeká dosavadní vrchol probíhajícího ročníku. Finále turnaje z kategorie WTA 1000 v Indian Wells. A nejen, že si zahraje o největší titul kariéry, ale i zvýšení šancí na účast na Turnaji mistryň v Guadalajaře. V případě úspěchu totiž bude mít za rok 2021 na kontě 3112 bodů, což by ji posunulo na průběžné osmé místo v žebříčku Race.

Vměstnala by se tak poměrně nečekaně do bojů o WTA Finals, na které ještě před americkým turnajem ztrácela 1000 bodů. Těch 1000 bodů, které by získala za celkové prvenství v Indian Wells.

V cestě do poměrně nečekaného finále vyřadila v průběhu dvoutýdenní akce i favorizované Barboru Krejčíkovou či Angelique Kerberovou, nezastavily ji ani mladá Cori Gauffová či již zmíněná rozjetá Džabúrová. Španělka zkrátka předvádí skvělý tenis a sbírá za to zasloužené plody.

„Mentálně se cítím hodně silná a sebevědomá. Věřím si před každou výměnou,“ potvrzuje jeden z klíčů k úspěchu aktuálně 27. tenistka světa, jež útočí i na elitní desítku v celkovém pořadí na žebříčku WTA.

Právě posuny v žebříčku, sbírání trofejí a zařazení se mezi nejlepší ženy ve svém oboru, jsou pro ni nejlepší motivací ke každodenní dřině. A vidina, že si zahraje největší finále kariéry proti jedné z největších hvězd současného ženského tenisu, ji utvrzuje v tom, že svou práci dělá dobře.

„Přesně kvůli tomuhle dřu každý den. Myslím, že se mi povedlo trochu zlepšit od všeho něco, a i proto jde úroveň mé hry nahoru. Proto jsem se dostala do finále a hraji proti nejlepším tenistkám světa,“ podotkla Španělka.

Zkušená dvaatřicetiletá Azarenková ovšem nebude snadná soupeřka. Letos si sice nezahrála doposud žádné finále, ale je nutné podotknout, že hned na pěti turnajích ji trápily zdravotní obtíže, kvůli nimž musela svou účast předčasně vzdát. Na vině byly zejména problémy s bederní páteří a se zády.

V Indian Wells však všechny bolístky hodila za hlavu, porazila hráčky jako Petru Kvitovou, Jessicu Pegulaovou či Jelenu Ostapenkovou a nyní vyzve Paulu Badosaovou. A pokud ji porazí, nejspíš jí sebere i teoretickou šanci na postup do Guadalajary.

Ve finále, které startuje ve 22 hodin středoevropského času a bude jej vysílat kanál O2 TV Tenis, tak je o zápletku postaráno.