Příliš pomalé Indian Wells? Povrch má blíže antuce, sotva dáte winner, stěžují si tenisté

- Marek Bartošík

BNP Paribas Open v Indian Wells se tradičně koná na pomalejším tvrdém povrchu s vyšším odskokem. Letošní ročník, hraný výjimečně v podzimním termínu namísto jarního, se však obecně jeví pro tenisty jako ještě extrémnější. Na „příšerně pomalé kurty“ si stěžoval Andy Murray, který proto dokonce (úspěšně) sáhl k podání spodem. Ruský ranař Andrej Rubljov zase zmínil, že mu dělá obzvlášť velký problém zahrát vítězný úder. A Daniil Medveděv dokonce přirovnal povrch v Indian Wells k antuce.

Hned šestkrát – z toho čtyřikrát za sebou – ztratil Daniil Medveděv své podání v souboji s Grigorem Dimitrovem (6:4, 4:6, 3:6). Jindy skvěle servírující Rus se tentokrát musel bez své velké zbraně obejít – zapsal pouze pět es při šesti dvojchybách.

„Ukazuje to, jak jsou kurty pomalé. Řekl bych, že podmínky se blíží spíše antuce, což se mi nelíbí,“ netajil šampion z nedávného US Open, kde se hraje na značně rychlejším podkladu.

Na servisu se v kalifornské poušti trápil také Andy Murray, který v souboji s Carlosem Alcarazem dokonce poprvé v kariéře využil podání spodem. „Kurty jsou tady příšerně pomalé, svým prvním servisem jsem nezískával mnoho snadných bodů. Za celý zápas jsem dal tři esa a jedno z nich bylo podáním spodem,“ hodnotil bývalý první hráč světa.

Do řad nespokojených účastníků se přidal i Andrej Rubljov, podle kterého je obtížné zahrát hlavně v pozdějších hodinách, kdy se podmínky ještě zpomalí, vítězný úder. Že jim specifické Indian Wells příliš nesedí, přiznali také olympijský vítěz Alexander Zverev a dvojnásobná wimbledonská šampionka Petra Kvitová.

Ke zvýšené kritice na adresu „pátého grandslamu“ může hráče vést také větší únava. Vždyť letos se BNP Paribas Open koná až v říjnu, zatímco jindy se tenisoví profesionálové sjedou do Kalifornie už v březnu, kdy mají o poznání více energie. Navzdory tomuto argumentu mají organizátoři prestižního klání v čele s Tommym Haasem o čem přemýšlet. Jako studijní materiál jim může sloužit třeba hned první výměna z videa níže.