Klidná síla slaví úspěch. Polský tenista útočí na atypický Sunshine Double

- Marek Bartošík

Ne, alespoň zatím nesbírá tolik trofejí z turnajů kategorie ATP Masters 1000 jako jeho vrstevníci Daniil Medveděv či Alexander Zverev. Přesto je usměvavý Polák Hubert Hurkacz, který letos ovládl „tisícovku“ v Miami, nenápadnou stálicí podniků této prestižní kategorie na tvrdém povrchu. Alespoň do osmifinále prošel v této sezóně také na dalších třech betonových Masters, tedy v Montréalu, Cincinnati a nejnověji i v Indian Wells. Tenista z Vratislavi tak stále může pomýšlet na tzv. „Sunshine Double“, což znamená triumf v Miami a Indian Wells v jedné sezóně.

Titul v Miami, čtvrtfinále v Montréalu, osmifinále v Cincinnati a zatím osmifinále v Indian Wells, kde se letos hraje v netradičním podzimním termínu (turnaj se standardně koná v březnu před Miami Open). Zmíněný výčet výsledků se pojí se jménem Huberta Hurkacze, který opakovaně dokazuje, že mu rychlejší povrchy svědčí.

Semifinalista letošního Wimbledonu na sebe výrazněji upozornil už předloni, kdy se právě na BNP Paribas Open v Indian Wells probojoval až do čtvrtfinále. Hurkacz by se dal považovat za odborníka na americké betony – vždyť na nich vybojoval tři ze svých čtyř singlových trofejí na okruhu ATP (Winston-Salem 2019, Delray Beach a Miami 2021).

Letos v dubnu si dokráčel na Miami Open přes Denise Kudlu, Denise Shapovalova, Milose Raonice, Stefanose Tsitsipase, Andreje Rubljova a Jannika Sinnera pro svůj premiérový vavřín z Masters.

Aktuálně 12. hráč žebříčku ATP potvrzuje své kvality také na právě konané „tisícovce“ v Indian Wells, kde zatím vyzrál bez ztráty setu na Australana Alexeie Popyrina (71.) i Američana Francese Tiafoea (49.). Jeho osmifinálovým protivníkem bude Rus Aslan Karacev (23.), který nedávno zastavil Poláka po třísetové bitvě na akci v San Diegu. Hurkacz zase těsně vyhrál první z jejich dvou dosavadních střetnutí na challengeru v Šen-čenu před čtyřmi lety.

Pokud by polský sympaťák proměnil roli mírného favorita v postup, narazil by ve čtvrtfinále na dalšího Rusa Daniila Medveděva (2.), nebo na „znovuzrozeného“ Bulhara Grigora Dimitrova (28.). A jestliže by senzačně ovládl také klání v Indian Wells, navázal by mimo jiné na Rogera Federera, Novaka Djokoviče, Peta Samprase a Andreho Agassiho, kteří v minulosti mimořádně ceněný „Sunshine Double“ získali.