Juniorský Davis Cup a BJK Cup: Oba české týmy ovládly skupinu a postoupily do čtvrtfinále

- Marek Bartošík

Skvělá jízda českých tenistů a tenistek na juniorském Davis Cupu a Billie Jean Cupu pokračuje! Češi a Češky shodně zvládli své závěrečné skupinové vystoupení v turecké Antalyi, a zajistili si tak suverénní postup do čtvrtfinále z prvního místa. Zatímco chlapci v Davis Cupu přehráli Japonce 2:1 na zápasy, dívky vyzrály v Poháru Billie Jean Kingové stejným poměrem na Argentinky. V obou duelech rozhodovala až závěrečná čtyřhra, kde tenisté a tenistky ze srdce Evropy opět ukázali svou mimořádnou kvalitu.

Na oba české výběry čekala ve čtvrtek závěrečná výzva základní fáze. Chlapci čelili Japoncům, kteří předtím porazili Chilany i Turky 3:0 na zápasy. Po úvodních dvouhrách byl stav nerozhodný. Zatímco Jan Hrazdil našel recept na Naoja Hondu (6:4, 6:2), Jakub Menšík nestačil na Hajata Macuoku (3:6, 6:3, 4:6). V závěrečné čtyřhře pak Hrazdil spolu s Vojtěchem Petrem nedali šanci Macuokovi se Satoruem Nakajimou (6:0, 6:2).

Dívky narazily na Argentinky, které za sebou měly jasnou výhru nad Egyptem (3:0) a těsnou prohru proti Peru (1:2). Češky vybojovaly ze singlových duelů jeden bod zásluhou Brendy Fruhvirtové, jež deklasovala Lourdesu Ayalaovou 6:1 a 6:0. Argentinkám vysloužila bod Luciana Moyanová, proti níž skrečovala Nikola Bartůňková (Češka vedla 7:6 a 1:2).

Do klíčové čtyřhry nastoupily Fruhvirtová se Sárou Bejlek, které oslavily vítězství 6:2 a 6:4 proti páru Ayalaová, Moyanová.

Češky si vysloužily místenku v pátečním čtvrtfinále, kde na ně čekají Mexičanky, tedy druhé nejúspěšnější dívky ze skupiny D. Češi změří ve stejný den síly s výběrem Argentiny, který skončil ve skupině C na druhém místě.

Kompletní výsledky juniorského Davisova poháru najdete zde
Kompletní výsledky juniorského Poháru Billie Jean Kingové najdete zde.