Poslední Laver Cup? Kyrgios si je svou budoucností nejistý, v sezoně pokračovat nebude

- Jan Vojkůvka

Blíží se kariéra Nicka Kyrgiose nezadržitelně ke svému brzkému konci? Alespoň to naznačil australský tenista během probíhajícího Laver Cupu. Bývalý 13. hráč světa připustil, že letošní ročník týmové soutěže může být jeho posledním, kterého se zúčastnil, a že ač nehodlá končit v nejbližších měsících, nad svou tenisovou budoucností má pochyby. Zároveň potvrdil, že se v této sezoně už na kurtech neobjeví.

Byla by škoda, kdyby se držitel šesti titulů ATP s ohromným potenciálem potichu vytratil z tenisového prostředí. Patří k hráčům, kteří jsou schopni oživit dění na turnajích, zároveň ovšem také k tenistům, kteří tak trochu mrhají svým talentem. Je věčnou otázkou, kam by to až mohl dotáhnout, kdyby tenisu dával 100 procent. O to obdivuhodnější je, co dokázal.

„Všechno teď už bude jen bonus,“ řekl tajemně na tiskové konferenci po svém vystoupení na Laver Cupu, na kterém v sobotu odehrál zápas se Stefanosem Tsitsipasem a také se zúčastnil jedné čtyřhry.

„Zase jsem si zahrál na Laver Cupu, ale nebudu lhát. Myslím, že tohle byl pravděpodobně můj poslední ročník,“ řekl účastník všech čtyř turnajů. Nechyběl ani v Praze, Chicagu a Ženevě. V Bostonu se stejnou bilancí účastí mohou pyšnit už jen Alexander Zverev a John Isner.

Pro mnohé byla jeho nominace do týmu Světa překvapením. V této sezoně totiž Kyrgios jen marně hledá formu a kvůli pandemii covidu odehrál jen dva turnaje v Austrálii a poté se představil už jen ve Wimbledonu a na čtyřech akcích v Severní Americe. Americká šňůra, která vyvrcholila na US Open, mu navíc nepřinesla příliš štěstí, když vyhrál jen jeden zápas z pěti. Celkově v této sezoně vyhrál jen 7 zápasů a 8 jich prohrál.

Jenže týmové soutěže jej dokážou nabudit. I proto si jej John McEnroe vybral do týmu. A Kyrgios je za to vděčný. I kvůli tomu si prodloužil sezonu, kterou by jinak zabalil už po US Open.

„Byla to moje poslední akce v sezoně. Víte, musím jet domů. Jsem na cestách nějaké čtyři a půl měsíce a moje mamka na tom není se zdravím nejlépe,“ vyprávěl na tiskové konferenci. „Rád bych se vrátil domů a viděl ji. Podmínky v Austrálii nejsou v této době ideální, ale nechci být dále na cestách a hrát tenis, když chci trávit čas se svou rodinou.“

Narazil tím na obtíže při návratu do Austrálie, která má kvůli covidu jedny z nejpřísnějších opatření na světě, a to včetně nutné karantény. To ostatně poznali tenisté už na začátku této sezony, kdy se vydali na Australian Open. A to byl také jeden z důvodů, proč Kyrgios od února loňského roku až do turnajů v Melbourne nehrál a proč posléze vynechal i turnaje na Blízkém východě, v Americe a kompletní antukovou část sezony.

Tvrdé podmínky budou na hráče čekat i na příštím Australian Open, kam se chystá i Kyrgios. Do australských turnajů však hrát nebude.

„Cítím, že nepatřím k těm hráčům, kteří by se honili za body nebo trofejemi. Cítím, že sám sobě už nemusím nic dokazovat,“ pokračoval šestadvacetiletý Australan. „Jsem hrdý na to, čeho jsem dosáhl. Samozřejmě si před příští sezonou dám tělo dohromady a zahájím přípravu, do Australian Open budu trávit čas s rodinou a pak se uvidí. Vše přehodnotím. Nejsem hráč, který by hrál každý týden. Mám spoustu povinností a podobných věcí i mimo kurt.“

„Jo, přehodnotíme situaci. Jsem na okruhu nějakých osm let a mám pocit, že je to už hrozně dlouhá doba. Neměl jsem možná tak dlouhou kariéru, ale vždy jsem chtěl především proniknout na okruh, abych porazil ty nejlepší hráče, ukázal svou osobnost a pak vytvořil něco, čím bych pomáhal ostatním,“ pokračoval. „To, co bude dál, bude jen bonus. Nebudu lhát a nebudu říkat, že budu hrát ještě čtyři nebo pět let. To bych nebyl já,“ dodal.