Laver Cup: Totální dominance! Evropa počtvrté ovládla Laver Cup, v neděli rozhodl hned první zápas

- Jan Vojkůvka

Tým Evropy ve čtvrtém ročníku Laver Cupu předvedl absolutní dominanci a znovu nepoznal hořkost porážky. Do nedělních bojů vstupovali Evropané s vedením 11:1 a o svém triumfu rozhodli hned v prvním utkání, ve kterém Alexander Zverev a Andrej Rubljov porazili Reillyho Opelku a Denise Shapovalova 6:2, 6:7(4), 10:3.

Během nedělního programu se mělo v každém utkání hrát o tři body. Tým Světa tak stále měl teoretickou naději na zvrat, musel ovšem všechny zápasy vyhrát. A hned v úvodním deblu se naděje na pořádné drama rozplynuly. Zverev s Rubljovem totiž dokázali Evropu dotáhnout pro čtvrté vítězství v řadě a obhájit svá prvenství z Prahy, Chicaga i Ženevy.

Deblové klání nabídlo pikantní střetnutí mezi Zverevem (s Rubljovem) a Opelkou (se Shapovalovem). Pikantnost tkvěla zejména v tom, že Zverev v pátek po deblovém utkání u sítě prohlásil, že to byl poslední bod, který soupeři získali.

U týmu Světa tato poznámka vzbudila pozdvižení, kterou právě Opelka okomentoval tím, že Zverev prohlásil také to, že je nevinný. Na mysli měl přitom obvinění, která byla proti německému hráči vznesena kvůli domácímu násilí.

Slova Zvereva se ovšem ukázala jako pravdivá. Páteční výhra Isnera se Shapovalovem nad Berrettinim a Zverevem se skutečně ukázala jako poslední. Evropané od té chvíle neprohráli ani zápas, ztratili jen tři sety a dokráčeli pro další triumf. Je i tak trochu symbolické, že rozhodující prvenství svým dílem zařídil právě Zverev, jelikož je jediným hráčem z týmu Evropy, který nechyběl ani na jednom Laver Cupu, a z výhry se tak raduje počtvrté.

Samotný deblový zápas se ovšem nesl v duchu fair-play. Evropané do něj vstoupili po hlavě, rychle prorazili soupeřům podání a dokráčeli pro zisk úvodní sady. Ve druhém setu se Opelka se Shapovalovem zlepšili, neztratili podání a v tiebreaku za mohutného povzbuzování publika vykřesali naději. Momentum, které si tak pracně vybudovali v koncovce druhé sady, si ovšem nepřenesli do rozhodujícího supertiebreaku, v němž hodně chybovali a naopak Zverev s Rubljovem je ve výměnách přehrávali.

Tým Evropy tak ovládl čtvrtý ročník Laver Cupu 14:1, což je doposud nejdominantnější vítězství Evropanů, a odváží si z Bostonu trofej pro vítěze. Tým Světa musí doufat, že svou sérii porážek ukončí v roce 2022 v londýnské O2 Areně, kde se bude hrát od 23. do 25. září.

Evropa – Svět 14:1
Neděle
Rubljov (RUS), Zverev (GER) – Opelka (USA), Shapovalov (CAN) 6:2, 6:7(4), 10:3
Alexander Zverev (GER, 4.) – Felix Auger-Aliassime (CAN, 11.) zrušeno
Daniil Medveděv (RUS, 2.) – Diego Schwartzman (ARG, 15.) zrušeno
Stefanos Tsitsipas (GRE, 3.) – John Isner (USA, 22.) zrušeno

Sobota
Stefanos Tsitsipas (GRE, 3.) – Nick Kyrgios (AUS, 95.) 6:3, 6:4
Alexander Zverev (GER, 4.) – John Isner (USA, 22.) 7:6(5), 6:7(6), 10:5
Daniil Medveděv (RUS, 2.) – Denis Shapovalov (CAN, 12.) 6:4, 6:0
Rubljov (RUS), Tsitsipas (GRE) – Isner (USA), Kyrgios (AUS) 6:7(8), 6:3, 10:4

Pátek
Casper Ruud (NOR, 10.) – Reilly Opelka (USA, 19.) 6:3, 7:6(4)
Matteo Berrettini (ITA, 7.) – Félix Auger-Aliassime (CAN, 11.) 6:7(3), 7:5, 10:8
Andrej Rubljov (RUS, 5.) – Diego Schwartzman (ARG, 15.) 4:6, 6:3, 11:9
Zverev (GER), Berrettini (ITA) – Isner (USA), Shapovalov (CAN) 6:4, 6:7(2), 1:10