Raducanuová po vítězství na US Open ukončila spolupráci s trenérem

- Jan Vojkůvka

Vycházející britská hvězda Emma Raducanuová, která si na letošním US Open došla pro senzační grandslamový titul, má velké plány. K jejich naplnění ovšem, alespoň dle svých slov, musí udělat určité změny. Tou nejzásadnější je angažování zkušeného trenéra, na čemž už začala pracovat.

Na její rozhodnutí doplatil sedmačtyřicetiletý Andrew Richardson, se kterým spolupracovala dva roky během juniorské kariéry a před začátkem americké části sezony se s ním dohodla, že ji na šňůru s vrcholem v New Yorku doprovodí.

„Měla jsem pocit, že Andrew bude skvělým trenérem na zkoušku, takže jsme spolu odletěli do Spojených států, ale nikdy jsem ani nesnila o tom, že vyhraji US Open. Teď jsem na 22. místě světa, což je pro mě dost šílené,“ cituje Raducanuovou deník CBS Sports.

Právě senzační pouť z kvalifikace až k titulu, a to bez ztráty setu, přinutila Raducanuovou k rozhodnutí, které se mnohým může zdát zvláštní. Muže, s nímž si v Americe došla pro životní úspěch, musí nahradit někdo se zkušenostmi z širší špičky profesionálního tenisu.

Tyto zkušenosti Richardsonovi chybí. Zahrál si sice v Davis Cupu, ale na okruhu ATP se prokousal jen na 133. místo, získal jeden titul z challengeru a na grandslamech se v hlavní soutěži představil jen třikrát. A Raducanuová potřebuje k sobě někoho, kdo jí dokáže nabídnout víc.

„Hledám někoho, kdo už na této úrovni byl a ví, co to obnáší,“ řekla dva týdny po svém senzačním úspěchu. „A to právě teď, protože je pro mě všechno nové a opravdu potřebuji někoho, kdo mě tím provede,“ dodala.

Osmnáctiletá tenistka prozatím netuší, kdo by se mohl na místo jejího nového trenéra postavit a pochybuje, že rozhodnutí padne do konce sezony. Čile se však spekuluje nad tím, že by do jejího týmu mohl přijít Darren Cahill, který tento týden skončil na pozici trenéra Simony Halepové.