Laver Cup: Evropa důrazně vykročila za obhajobou

- Jan Vojkůvka

Úvodní hrací den Laver Cupu ovládli tenisté týmu Evropy, kteří v Bostonu obhajují vítězství ze všech tří předcházejících ročníků. Zatímco Evropané vyhráli všechny zápasy ve dvouhře, domácí tým Světa se prosadil pouze v závěrečné čtyřhře.

Evropa vede po pátečním programu 3:1 na body. Během úvodního dne celého souboje se totiž za jednotlivé výhry uděloval jeden bod. V dalších dnech budou počty bodů narůstat, v sobotu se hraje o dva body, v neděli pak v každém utkání o body tři.

Cestu Evropy za obhajobou titulu, na kterou přímo v Bostonu dohlíží i Roger Federer, odstartoval norský tenista Casper Ruud, který v úvodním utkání čtvrtého ročníku Laver Cupu porazil světovou devatenáctku Reillyho Opelku ze Spojených států 6:3, 7:6(4).

V rámci odpoledního programu se představili také Matteo Berrettini a Felix Auger-Aliassime. Italský hráč svedl s kanadským mladíkem dramatickou třísetovou bitvu, na jejímž konci se radoval z těsného vítězství 6:7(3), 7:5, 10:8.

Večerní část souboje odstartoval duel mezi Rusem Andrejem Rubljovem a Argentincem Diegem Schwartzmanem. V tomto klání opět musel hráč z týmu Evropy otáčet skóre, Rubljov však obtížnou situaci zvládl a na konci bitvy se radoval z vítězství 4:6, 6:3, 11:9.

Publikum v TD Garden se z jediného bodu pro výběr Světa mohlo nakonec radovat až v závěrečné čtyřhře. V ní John Isner a Denis Shapovalov porazili Alexandera Zvereva a Mattea Berrettiniho 4:6, 7:6(2), 10:1.

V sobotu bude Laver Cup pokračovat od 19 hodin středoevropského času zápasy Stefanose Tsitsipase s Nickem Kyrgiosem a Alexandera Zvereva s Johnem Isnerem. Večerní část programu zahájí v 01:00 souboj Daniila Medveděva s Denisem Shapovalovem a následovat bude debl mezi Andrejem Rubljovem a Stefanosem Tsitsipasem s Johnem Isnerem a Nickem Kyrgiosem.

Evropa – Svět 3:1x
Casper Ruud (NOR, 10.) – Reilly Opelka (USA, 19.) 6:3, 7:6(4)
Matteo Berrettini (ITA, 7.) – Félix Auger-Aliassime (CAN, 11.) 6:7(3), 7:5, 10:8
Andrej Rubljov (RUS, 5.) – Diego Schwartzman (ARG, 15.) 4:6, 6:3, 11:9
Zverev (GER), Berrettini (ITA) – Isner (USA), Shapovalov (CAN) 6:4, 6:7(2), 1:10