Laver Cup: Výběr světa touží ukončit dominanci favorizovaných Evropanů

- Redakce

Čtvrtý ročník týmového Laver Cupu v pátek začíná. Výběr Evropy, jenž ovládl všechny tři dosud konané ročníky (2017–2019), chce v americkém Bostonu potvrdit dominanci proti ambicióznímu výběru světa. V první hrací den se jako tradičně uskuteční čtyři zápasy, z toho tři dvouhry a jedna čtyřhra. V akci budou hned tři členové Top 10 žebříčku ATP, a sice Nor Casper Ruud, Ital Matteo Berrettini a Rus Andrej Rubljov.

Historie Laver Cupu se začala psát před čtyřmi lety v Praze, kdy Evropané v čele s Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem přehráli výběr zbytku světa 15:9 na body. O rok později své vítězství zopakovali v Chicagu poměrem 13:8. Dosud nejtěsnějším střetnutím bylo to předloňské, kdy o triumfu Evropanů 13:11 v Ženevě rozhodl až závěrečný duel, v němž Alexander Zverev udolal Milose Raonice. Loňský ročník pořadatelé kvůli pandemii koronaviru odložili o rok.

Letošní vydání Laver Cupu se musí poprvé ve své krátké historii obejít bez svého duchovního otce Rogera Federera, kterého ze hry vyřadilo zranění kolene. Největší hvězdou turnaje tak bude světová dvojka a vítěz nedávného US Open Daniil Medveděv z Ruska, jenž povede evropský výběr. Jeho týmovými parťáky jsou Řek Stefanos Tsitsipas (3. v žebříčku ATP), Němec Alexander Zverev (4.), Rus Andrej Rubljov (5.), Ital Matteo Berrettini (7.) a Nor Casper Ruud (10.). Náhradníkem výběru kapitána Björna Borga je zkušený Španěl Feliciano López (110.).

Podobně tým amerického kapitána Johna McEnroea budí respekt, i když v něm nenajdeme ani jednoho člena elitní desítky světového pořadí. Jeho jedničkou je světová jedenáctka Kanaďan Félix Auger-Aliassime, kterého doplňují jeho krajan Denis Shapovalov (12.), Argentinec Diego Schwartzman (15.), Američané Reilly Opelka (19.) a John Isner (22.), a chybět nesmí ani Australan Nick Kyrgios (95.). Náhradníkem ve výběru světa je Američan Jack Sock (164.).

Hrát se bude od pátku 24. do neděle 26. září v bostonské TD Garden, kam se vejde bezmála 20 tisíc fanoušků. Všechny zápasy jsou na dva vítězné sety s tím, že místo rozhodující sady pořadatelé vsadili na supertiebreak.

S ohledem na atraktivitu se v pátek za výhru uděluje pouze jeden bod, v sobotu dva body a v neděli tři body. Zmíněný formát zaručuje napínavý průběh až do závěrečného dne populárního klání.

Páteční program Laver Cupu 2021

Evropa – svět 0:0x
19:00 Casper Ruud (NOR, 10.) – Reilly Opelka (USA, 19.)
20:30 Matteo Berrettini (ITA, 7.) – Félix Auger-Aliassime (CAN, 11.)
01:00 Andrej Rubljov (RUS, 5.) – Diego Schwartzman (ARG, 15.)
02:30 Zverev (GER), Berrettini (ITA) – Isner (USA), Shapovalov (CAN)