Nejsem hrdinka, všechny jsme vyhrály, zůstává skromná Strýcová

- Daniel Kubelka, Jan Vojkůvka

Když vcházela na dvorec, neměla úplně nejsnadnější pozici. Věděla, že pokud prohraje, český tým ztratí šanci na zisk fedcupového triumfu. Barbora Strýcová však zvládla dvouhru a následně i čtyřhru a byla klíčovou součástí obrovského úspěchu ve francouzském Štrasburku!

Původní zpravodajství z francouzského Štrasburku - „I malý kašpar umí zahrát velké divadlo,“ smála se rozradostněná Strýcová při rozhovoru s českými novináři. Bylo krátce po skončení slavnostního ceremoniálu, který následoval po vítězné čtyřhře, jež rozhodla o tom, že trofej zůstane u svých obhájců. Ale byla to bitva, velká bitva, v níž se Češky výrazně nadřely, avšak uspěly. Francii porazily 3:2 na zápasy.

A tak se stalo, že české tenistky vybojovaly pátý titul za posledních šest let a potřetí v řadě převzaly trofej pro vítězky Fed Cupu. „Jsem nejmenší a když ho (pohár) zvednou, tak musím poskakovat, abych se ho vůbec dotkla,“ usmívala se hrdinka nedělního programu Barbora Strýcová. „Já bych to nenazývala tak, že já jsem ta hrdinka, to vůbec ne. My jsme jeden tým a každý si to za ten rok zasloužil,“ zůstala však skromná.

Přesto, faktem zůstává, že se na poslední dva body v posledních dvou zápasech hodně nadřela a patří ji velký dík za to, co opět ve Fed Cupu předvedla. Napřed porazila Alize Cornetovou, čímž srovnala na 2:2 a na závěrečnou čtyřhru nastoupila s Karolínou Plíškovou, po jejímž boku opět předvedla vynikající deblový výkon. „To, že se mi dnes povedlo udělat dva body, je nádherné a je to takové zadostiučinění, ale nenazývala bych to tak, že já jsem to vyhrála. Všechny jsme to vyhrály.

Šla jsem na kurt bojovat o každý balon a s tím, že je to můj poslední zápas v roce. Cítila jsem se hrozně fajn,“ řekla ke svému vystoupení. V rozhodující čtyřhře přitom prožila podobnou situaci jako v minulém roce při cestě za titulem. „Měla jsem trošičku dejavu z mečbolu, protože Kája zabila stejný míček jako loni. Samozřejmě, pocit je trochu jiný, protože to bylo doma, ale tady musím hrozně poděkovat všem, co přijeli a snažili se dělat neuvěřitelnou atmosféru, čímž nám také pomohli,“ vyjádřila radost z podporu českých diváků, kteří přijeli do Štrasburku.

Strýcová ziskem fedcupového triumfu korunovala nejlepší sezonu své kariéry, o níž by však nerada hovořila, jako o té úplně nejlepší, možná i s vírou, že ještě lepší ročník může přijít. „Já nechci říkat slovo životní. Byla prostě super. Musím říct, že byla výborná. Čím to je? Stabilně trénuji, snažím se zlepšovat, můj trenér mě bičuje každý den a mně to pomáhá,“ těší aktuální českou trojku. „Cestujeme leden až listopad. Každý den musíme jít a makat, ale nestěžuji si. Vybrala jsem si to, baví mě to a tohle je důkaz, že to děláme dobře.

Jistotu singlu získala po obědě

Původně měla ve druhé nedělní dvouhře sice nastoupit Petra Kvitová, tu však trápí zranění pravého nártu a jako náhradnice se na dvorec nakonec podívala právě Bára, která prokázala, že nic neztrácí na výborné formě z tohoto roku. Nejistota, zda půjde nebo nepůjde do zápasu se rozplynula ještě před začátkem prvního utkání, který se týkal týmových jedniček Plíškové a Garciaové.

Dozvěděla jsem se to v půl jedné. Vlastně po rozehrávce, když jsme testovali, jak na tom Petra bude nebo nebude,“ podotkla. „O tom, že budu hrát s Cornetovou, jsem se dozvěděla patnáct minut před zápasem. To bylo nepříjemné, ale ona měla to samé. A já to tušila, že s ní budu hrát,“ přiznala.

Pro čtyřhru se pak plány neměnily, Strýcová měla připadný rozhodující zápas hrát bez ohledu na to, zda nastoupí či nenastoupí do singlu. „Debla jsem chtěla moc hrát a věřila jsem, že s Kájou bychom to mohly dát,“ cítila pevné odhodlání Strýcová, která společně s Plíškovou vyhrála tři fedcupové čtyřhry v řadě.

Jsem na sebe pyšná, že jsem zvládla tyto dva zápasy. Hlavně singl, který nebyl jednoduchý. Byla to výborná sezona, hrála jsem stabilní tenis, neměla jsem velké výpady. Tím, že jsme vyhrály zase Fed Cup, tak jsem zakončila sezonu třešničkou na dortu,“ dodala.