J&T Banka Ostrava Open: Kvitová udolala Potapovovou ve třech setech, jednička Šwiateková postupuje

- Redakce

Hlavní soutěž prestižního halového podniku kategorie WTA 500 s názvem J&T Banka Ostrava Open měla na programu třetí hrací den. Petra Kvitová zvládla svůj vstup do hlavní soutěže, do níž byla nasazena do osmifinále, a vybojovala postup mezi nejlepší osmičku turnaje. Nasazená dvojka, jež měla v první rundě volný los, zvládla třísetovou bitvu s dvacetiletou ruskou kvalifikantkou Anastasií Potapovovou. O něco dříve byla v akci i turnajová jednička Iga Šwiateková z Polska, která porazila nevyzpytatelnou Kazašku Julii Putincevovou.

Náročný start ostravského turnaje WTA má za sebou Petra Kvitová. Světová desítka v souboji s Ruskou Anastasií Potapovovou zvítězila až po 125 minut dlouhé bitvě, a to ve třech setech 6:1, 6:7(4), 6:3.

Po hladce vyhrané první sadě byla Kvitová blízko i rychlému zisku druhého setu. V páté hře vybojovala brejk a následně odskočila do vedení 4:2. Potapovová ovšem nesložila zbraně a srovnala na 4:4, a byť v desáté hře nevyužila dva setboly, v tiebreaku si nakonec vynutila rozhodující set.

Kvitová se i ve třetí sadě dostala do problémů, prohrávala 1:2 se ztrátou podání, ale skóre poměrně rychle otočila. Hned ve čtvrté hře předvedla rebrejk, v osmé hře se dostala do vedení o jeden brejk a v devátém gemu utkání dopodávala.

„Byl to strašně náročný zápas. Po druhém setu jsem byla fyzicky i psychicky vyčerpaná, ze začátku třetího setu jsem navíc ztratila podání. Tak nějak jsem prostě jenom hrála a čekala, jestli mi dá šanci, která nakonec přišla. Moc mi pomohli i diváci, kteří mě hnali celý zápas a vyburcovali mě k ještě lepšímu výkonu,“ uvedla na tiskové konferenci Kvitová.

Ve čtvrtfinále si česká favoritka zahraje s vítězkou zápasu mezi Jil Teichmannovou a Alison Riskeovou.

Šwiateková potvrdila roli favoritky
První čtvrtfinalistkou se ve středu odpoledne stala Polka Iga Šwiateková, která si ve dvou setech (6:4, 6:4) poradila s Julií Putincevovou. Nasazená jednička byla po většinu utkání lepší hráčkou na kurtu, soupeřku nepustila ani jednou do vedení a zvládla i poměrně kritické chvíle v deváté hře druhé sady.

V této části utkání čelila na servisu dvěma brejkbolům, přes tři shody se však prodrala k uhájení podání a hned v další hře se dokázala prosadit na returnu. Tím utkání zakončila.

1. kolo dvouhry
Alison Riskeová (USA, 32.) – Fiona Ferrová (FRA, 85.) 6:4, 1:6, 6:4
Anna Blinkovová (RUS, 126.) – Jelena Ostapenková (LAT, 29.) 4:6, 0:6

Osmifinále dvouhry
Iga Šwiateková (POL, 6.) – Julia Putincevová (KAZ, 49.) 6:4, 6:4
Anastasia Potapovová (RUS, 92.) – PETRA KVITOVÁ (10.) 1:6, 7:6(4), 3:6
Paula Badosaová (ESP, 27.) – Anett Kontaveitová (EST, 30.) 3:6, 4:6

1. kolo čtyřhry
Linetteová (POL), Peraová (USA) – Mituová (ROU), Al. Rosolská (POL) 6:0, 6:4

Čtvrtfinále čtyřhry
Kalašnikovová (GEO), M. Katóová (JPN) – Hozumiová, Ninomijaová (obě JPN) 4:6, 2:6