US Open: Medveděv skolil Djokoviče a má první grandslamový titul!

- Redakce

Grandslamové US Open nabídlo v závěrečný hrací den velké překvapení! Rus Daniil Medveděv si ve finále vyšlápl na favorizovaného Novaka Djokoviče, kterému nepovolil ani set! Světová dvojka Medveděv tak slaví premiérový grandslamový titul své kariéry, naopak Djokovič nakonec nezkompletoval vytoužený kalendářní grandslam. Ještě předtím se uskutečnilo finále ženské čtyřhry, ve kterém Australanka Samantha Stosurová a Číňanka Šuaj Čang udolaly mladé americké duo Cori Gauffová, Caty McNallyová ve třech setech.

Suverénní Medveděv ve finále zastavil Djokoviče
Daniil Medveděv (2.) je šampionem letošního US Open! Pětadvacetiletý Rus nedal ve finále šanci světové jedničce Novaku Djokovičovi, kterého porazil po dvou hodinách a 15 minutách 6:4, 6:4 a 6:4.

Medveděv se tak ve svém třetím grandslamovém finále (US Open 2019, Australian Open 2021) dočkal prvního triumfu na akci velké čtyřky. Naopak Djokovič si pohoršil finálovou bilanci na grandslamech na 20 vítězství a 11 porážek. V historických tabulkách nadále zůstává na děleném prvním místě s Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem. Srb zároveň nezkompletoval kalendářní grandslam, k němuž mu chyběla jediná výhra.

Ruský reprezentant vstoupil do finálové bitvy ve velkém stylu, když hned v prvním gemu získal výhodu brejku. Tu následně bez potíží udržel až do konce prvního setu, když favorizovanému Djokovičovi nenabídl ani brejkbol.

Ve druhém dějství se o slovo přihlásil Djokovič, který ale ve druhém gemu nevyužil vedení 40:0 na returnu. Celkově mu v této sadě proklouzlo mezi prsty pět brejkbolů. Naopak Medveděv udeřil v páté hře a posléze byl při svém podání opět až do koncovky suverénní.

Medveděv si přenesl herní pohodu i do třetí sady, v níž si vypracoval luxusní vedení 5:1 na gemy. Djokovič si podržel servis, a tak bylo na jeho soupeři, aby zápas dohrál při svém podání. Ruský tenista si vypracoval za stavu 5:2 a 40:30 mečbol, na který ale zahrál dvojchybu. Nervózní Medveděv poté dokonce poprvé v utkání ztratil podání a Djokovič následně korigoval už na 4:5. Druhý hráč žebříčku ale nakonec přece jenom ukázal pevné nervy a finále na druhý pokus dopodával.

„Za to, čeho jsi dosáhl letos a ve své kariéře, jsi pro mě nejlepším tenistou v historii,“ sdělil Djokovičovi novopečený šampion Medveděv.

„Je pochopitelné, že jste o něco více fandili Novakovi. Víme, o co dnes usiloval. Nicméně dali jste mi hodně energie, všechno to začalo už v roce 2018. Nebylo to lehké, ale moc vám děkuji,“ řekl přítomným divákům Medveděv.

Stosurová a Čang ovládly čtyřhru na US Open
Vítězkami ženské čtyřhry se na letošním US Open staly zkušené třicátnice Samantha Stosurová a Šuaj Čang. Turnajové čtrnáctky přehrály v souboji dvou nasazených párů, které při cestě do finále neztratily ani set, 6:3, 3:6 a 6:3 domácí teenagerky Cori Gauffovou a Caty McNallyovou, nasazené jedenáctky.

Vyrovnané první dějství rozhodl jediný brejk z osmého gemu. Naprosto stejný scénář napsal i druhý set – jen byly v osmé hře na příjmu Američanky. A tak se šlo do rozhodující sady. Za stavu 3:3 nejprve Gauffová s McNallyovou nevyužily na returnu vedení 40:15, aby následně – jak jinak než v osmém gemu – podání samy ztratily.

Australanka s Číňankou v New Yorku vybojovaly druhý grandslamový a celkově čtvrtý společný titul. Svou vítěznou sérii prodloužily Stosurová s Čang už na jedenáct zápasů.

Nedělní finálový program

Finále mužské dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Daniil Medveděv (RUS, 2.) 4:6, 4:6, 4:6

Finále ženské čtyřhry
Gauffová, McNallyová (obě USA) – Stosurová (AUS), Š. Čang (CHN) 3:6, 6:3, 3:6