US Open: Krejčíková končí ve čtvrtfinále. Menšík a Fruhvirtová v juniorce postupují

- Redakce

Barbora Krejčíková dohrála při své premiéře v hlavní soutěži US Open ve čtvrtfinále, kde podlehla běloruské ranařce Aryně Sabalenkové ve dvou setech. Světová dvojka se v semifinále utká s teprve devatenáctiletou Kanaďankou Leylou Fernandezovou, jež udolala Ukrajinku Elinu Svitolinovou. Jakub Menšík a Linda Fruhvirtová postoupili ve Flushing Meadows do osmifinále juniorské dvouhry.

Krejčíková ve čtvrtfinále podlehla Sabalenkové
Závěrečný grandslam letošní tenisové sezony skončil pro Barboru Krejčíkovou (9.) ve čtvrtfinále. V tom nestačila turnajová debutantka na nasazenou dvojku Arynu Sabalenkovou (2.) z Běloruska, s níž prohrála za hodinu a 26 minut 1:6 a 4:6.

Češka v utkání částečně doplatila na nefunkční první servis, který trefila jen ve 38 procentech případů. Vinou toho si v prvním setu ani jednou nevyhrála podání a ztraceným servisem vstoupila Krejčíková rovněž do dějství druhého. Následně se vítězka letošního Roland Garros přeci jen herně zvedla, jenže manko brejku už na příjmu nedohnala. Běloruská ranařka zakončila duel svým šestým esem. Její semifinálovou soupeřkou bude devatenáctiletá Kanaďanka Leylah Fernandezová (73.).

„Aryna hrála výborně, má dobrou formu. Snažila jsem se ze sebe dostat, co jsem mohla. Bojovala jsem o každý balon. Kéž by byl zápas delší. Celý turnaj ale hodnotím kladně,“ uvedla Krejčíková.

Rozhovor s Barborou Krejčíkovou si můžete přečíst zde.

Junior Menšík vyřadil nasazenou čtyřku!
Šestnáctiletý Jakub Menšík si připsal už čtvrté vítězství na juniorce US Open. Český kvalifikant překvapil ve druhém kole hlavní soutěže juniorskou světovou šestku Bruna Kuzuharu, kterého udolal po dvou hodinách boje 6:3, 4:6 a 6:3.

Grandslamový debutant Menšík vedl v rozhodující sadě už 5:1, napoprvé ale duel nedopodával. Povedlo se mu to až na druhý pokus, přičemž proměnil svůj čtvrtý mečbol. V samotném závěru ještě musel odvracet dva brejkboly amerického soupeře. Jeho protivníkem v osmifinále bude nenasazený Bulhar Petr Nesterov.

„Byl to náročný zápas pro mě i pro soupeře. Ve druhém setu mě trochu trápil břišní sval, ale zvládl jsem to. Třetí set mi vyšel skvěle, v závěru jsem proti brejkbolům dobře zaservíroval a fiftýny poté uhrál od základní čáry. Řekl bych, že to je pro mě zatím největší výhra. Kuzuhara patří mezi nejlepší juniorské hráče a byl jedním z velkých favoritů na titul,“ sdělil Tenisovému světu Menšík.

Rozhovor s Jakubem Menšíkem si můžete přečíst zde.

L. Fruhvirtová ztratila pouze dva gemy
Jen 63 minut stačilo Lindě Fruhvirtové k tomu, aby ve druhém kole juniorky US Open porazila domácí Clervie Ngounoueovou 6:0 a 6:2. Nasazená pětka, jež měla v prvním kole volný los, proměnila hned 6 ze 14 brejkbolů, sama ztratila podání pouze jednou.

Fernandezová je v semifinále US Open!
Čerstvě devatenáctiletá Leylah Fernandezová (73.) z Kanady udolala v mimořádně napínavém čtvrtfinále US Open favorizovanou Ukrajinku Elinu Svitolinovou (5.) po dvou hodinách a 24 minutách 6:3, 3:6 a 7:6(5).

Fernandezová ve třetím setu dvakrát neudržela vedení o brejk, ve druhém případě dokonce podávala za stavu 5:4 na výhru. Ani dílčí neúspěch ji ale nezlomil, a tak si mohla po zvládnuté zkrácené hře vychutnat senzační postup do semifinále.

Medveděv je potřetí v semifinále US Open
Rus Daniil Medveděv (2.) si zahraje už potřetí v řadě semifinále US Open. Finalista turnaje z roku 2019 o tom rozhodl dnešní výhrou 6:3, 6:0, 4:6 a 7:5 nad nizozemským kvalifikantem Boticem Van De Zandschulpem (117.). Ruský favorit si k postupu mezi nejlepší čtyřku pomohl 13 esy.

Vybrané zápasy 9. hracího dne US Open

Čtvrtfinále ženské dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (9.) – Aryna Sabalenková (BLR, 2.) 1:6, 4:6
Elina Svitolinová (UKR, 5.) – Leylah Fernandezová (CAN, 73.) 3:6, 6:3, 6:7(5)

Čtvrtfinále mužské dvouhry
Botic Van De Zandschulp (NED, 117.) – Daniil Medveděv (RUS, 2.) 3:6, 0:6, 6:4, 5:7
Félix Auger-Aliassime (CAN, 15.) – Carlos Alcaraz (ESP, 55.) 6:3, 3:1 skreč Alcaraz

Čtvrtfinále ženské čtyřhry
Dolehideová (USA), Sandersová (AUS) – Stosurová (AUS), Š. Čang (CHN) 2:6, 3:6

Čtvrtfinále mužské čtyřhry
Ram (USA), Salisbury (GBR) – Ebden, Purcell (oba AUS) 7:6(7), 6:7(6), 7:6(10)
Peers (AUS), Polášek (SVK) – Herbert, Mahut (oba FRA) 6:2, 6:3
Johnson, Querrey (oba USA) – Krawietz (GER), Tecau (ROU) 6:2, 7:6(5)
J. Murray (GBR), Soares (BRA) – M. Granollers (ESP), Zeballos (ARG) 6:7(5), 6:4, 6:4

Čtvrtfinále smíšené čtyřhry
Olmosová (MEX), Arevalo (ESA) – Perezová (AUS), Demoliner (BRA) 3:6, 6:3, 10:4
Pegulaová, Krajicek (oba USA) – Guarachiová (CHI), N. Skupski (GBR) 6:1, 6:3
Schuursová (NED), Gille (BEL) – Krawczyková (USA), Salisbury (GBR) 1:6, 6:1, 7:10

2. kolo dvouhry chlapců
Bruno Kuzuhara (USA, 1338.) – JAKUB MENŠÍK (-) 3:6, 6:4, 3:6

2. kolo dvouhry dívek
Clervie Ngounoueová (USA, -) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (332.) 0:6, 2:6

1. kolo čtyřhry chlapců
DONALD, Šang (CHN) – Dahlberg (SWE), Maxted (GBR) 6:4, 0:6, 8:10
L. Borg (SWE), JURAJDA – Gaubas (LTV), Mérida Aguilar (ESP) 6:3, 3:6, 11:13

Kompletní program naleznete zde.