Nádrž je prázdná, musím si odpočinout, ví po náročných měsících Krejčíková

- Marek Bartošík

Všechno krásné jednou končí. Barbora Krejčíková letos prožila pohádkovou grandslamovou sezonu, během níž oslavila singlovou i deblovou trofej na Roland Garros, získala titul z mixu na Australian Open a postoupila do osmifinále Wimbledonu a čtvrtfinále US Open. Tažení pětadvacetileté Češky ve Flushing Meadows utnula až nekompromisní Běloruska Aryna Sabalenková po setech 1:6 a 4:6. „Doufala jsem, že budu větší soupeřkou, než jsem byla, ale celkově to beru velmi pozitivně. Být tady ve čtvrtfinále při debutu je nádhera,“ poznamenala po prohře se světovou dvojkou Krejčíková.

Na unavenou Barboru Krejčíkovou už toho bylo moc. Necelé dva dny po vyčerpávajícím osmifinále proti Španělce Garbiňe Muguruzaové stanula opět na centrálním dvorci Arthura Ashe, tentokrát proti další mimořádně silné soupeřce Aryně Sabalenkové.

Běloruská tygřice přestřílela českou bojovnici na vítězné míče 22 ku 14, zároveň si připsala méně nevynucených chyb (23:29) a nakonec dokráčela k poměrně jednoznačnému vítězství a postupu do semifinále US Open.

„Aryna hrála výborně, má dobrou formu. Snažila jsem se ze sebe dostat, co jsem mohla. Bojovala jsem o každý balon. Kéž by byl zápas delší. Celý turnaj ale hodnotím kladně,“ uvedla na tiskové konferenci Krejčíková.

Jak jste na tom fyzicky po posledních dvou zápasech?
Nádrž je prázdná. Sezona je opravdu dlouhá a dostala mě. Zápasů bylo moc. Nechci brát zásluhy soupeřce, protože hrála výborně. Ale všechno, co se přihodilo v posledních dnech a nocích, se na mně podepsalo. Je to součást procesu, musím se poučit a makat dál.

Nedělní osmifinále s Muguruzaovou, jež se protáhlo do nočních hodin, vám vzalo hrozně moc sil. Jaký jste měla program v pondělí?
Vstávala jsem ve dvanáct. Šli jsme s trenérem na oběd, pak jsem šla znovu spát. Spala jsem celé odpoledne a kolem páté jsem začala pracovat s fyziem, což trvalo asi do osmi. Byla jsem tři hodiny na stole a snažil se mě dát do kupy. Pak jsme byli na večeři a šla jsem zase spát.

Vaší únavě se není co divit. Vždyť pokud sečteme singl, debl i mix, odehrála jste letos už 105 utkání…
To je strašně moc. A ještě na téhle úrovni, což jsem vůbec nečekala. Jednou se musím zastavit a odpočinout si, ale těžko říct kdy. Ještě mě čeká řada turnajů, musím vymyslet správný program. A nejen letos, ale i příští rok, aby mi zbylo víc sil do konce sezony. Teď ale vážně ještě nemám jasno.

Dneškem pro vás skončil veleúspěšný grandslamový rok. Jak se za ním nyní ohlížíte?
Teď jsem zklamaná, že se mi zápas nevyvedl, jak jsem si představovala. Doufala jsem, že budu větší soupeřkou, než jsem byla, ale celkově to beru velmi pozitivně. Na to, kde jsem začínala a kde jsem byla před rokem, si myslím, že to je úplně super. Nikdo to neočekával, ani já ne. Být tady ve čtvrtfinále při debutu je nádhera, nádhera. Beru si jenom to pozitivní a z věcí, které se mi tady staly, se chci hlavně poučit a dál se zlepšovat.

US Open, New York (USA, 57 500 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále ženské dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (9.) – Aryna Sabalenková (BLR, 2.) 1:6, 4:6